Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Politiikan myrskybongari tuomitsee ääriliikkeet

Asikkalalainen kansanedustaja James Hirvisaari pitää ääriliikkeiden uhkaa Suomessa vielä melko pienenä. Väkivallan käytöstä hän on huolissaan, vaikka pitääkin ääriryhmien väkivaltaisuuksia Suomessa yksittäisinä tekoina.

James Hirvisaari.
James Hirvisaari. Kuva: Jyrki Lyytikkä / yle
Tapio Enlund
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja James Hirvisaarella on taipumus ajautua julkisuudessa myrskyn silmään niin kuin hän sanoo, ilman omaa syytään.

Viimeksi viime viikolla hänen nimensä löytyi otsikoista Youtubeen laitetun natsiaiheiseksi sanotun videon tiimoilta.

Hirvisaari kuittaa kirjoittelun tyylilleen uskollisesti mediakohuksi ja kiistää, että hänellä olisi minkäänlaisia natsismisympatioita tai ylipäänsä sympatioita ääriliikkeisiin.

You Tubeen laittamaansa videota Hirvisaari pitää musiikkivideona, ja vieläpä vanhana sellaisena.

Ääriliikeiden väitetystä kannatuksen kasvusta ja noususta Suomessa hän ei ole vakuuttunut.

Jyväskylän kirjastossa tapahtui äskettäin äärioikeistolaiseen vastarintaliikkeeseen kytketty puukotus, mutta tämän kaltaisia väkivallantekoja  Hirvisaari pitää vielä yksittäistapauksina.

- Ajettelen niin, että kaikki missä on ääri-sana oli sitten kysymys äärioikeistosta tai -vasemmistosta tai mistä tahansa tarkoittaa, että siellä käytetään väkivaltaa ja tästä täytyy olla huolissaan. Tuomitsen kaikenlaisen väkivallan käytön, sanoo Hirvisaari.

Soinille Hirvisaarelta synninpäästö

Myrskyn silmässä Hirvisaari on ollut ajoittain myös omassa puolueessaan, perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei Hirvisaarelta saa kiitosta, koska katsoo joutuneensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

Taannoinen kohu Hirvisaaren eduskunta-avustajan hihamerkki-lausunnosta ja eduskuntaryhmältä tullut vaatimus avustajan erottamisesta ei ole unohtunut.

Puoluejohtaja Timo Soini saa Hirvisaarelta synninpäästön. Puoleensa oppositiopolitiikkaan Hirvisaari on kuta kuinkin tyytyväinen eikä näe syytä esimerkiksi puoluejohdon vaihtoon ensi kesänä Joensuun puoluekokouksessa.

Puolustuspolitiikassa James Hirvisaari kannattaa Pohjoismaista yhteistyötä. Niinpä talvella virinnyt keskustelu yhteistyön tiivistämisestä kuulllostaa Hirvisaaren korvissa hyvältä.

Natolle hän sanoo ei ja soisi Suomen jatkavan puolueettomuuslinjalla. Puolustusmäärärahoja hän on valmis lisäämään, ja pitää yleistä asevelvollisuutta parempana vaihtoehtona kuin palkka-armeijaa.

Katse kohti Heinolaa

Tyytyväinen Hirvisaari on myös oman kuntansa Asikkalan kunnanjohtoon.

Asikkala on ollut viimeksi kuluneen vuoden aikana paljon esillä valtakunnallisessa keskustelussa hallituksen kuntauudistuksen vastustajana.

Asikkalan oppositiokuntaimagoa Hirvisaari ei pidä lainkaan huonona, päinvastoin hän katsoo Asikkalan suorastaan hyötyneen siitä.

Mutta sosiaali- ja terveyspalvelunsa kunta joutuu miettimään uudestaan, kun Oivan istäntäkunta Hollolan kanssa neuvottelut paluusta Peruspalvelukeskukseen eivät näytä tuottavan tulosta.

Hyvissä ajoin viime vuonna Asikkala tunnusteli Heinolan haluja terveysyhteistyöhön ja tämän kortin Hirvisaari haluaisi nyt katsoa.

- Mielestänä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen yhdessä Heinolan kanssa on täysin mahdollista, arvioi Hirvisaari.

Sote-uudistus levällään

Sote-alueiden lukumäärään Päijät-Hämeessä Hirvisaari ei ota kantaa.

-Homma on vielä ihan levällään. Pääasia on että kuntalaiset saavat joka kunnassa hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut, tyytyy Hirvisaari toteamaan.

Yksi Lahti-vetoinen sote-alue Päijät-Hämeeseen ei kuitenkaan kuullosta Hirvisaaren mielestä hyvältä vaihtoehdolta, mutta tätäkään hän ei suoranaisesti torju.

Sote-palvelut ovat pohdinnassa myös laajemmassa mittakaavassa, kun sosiaali- ja terveysministeriön asettamat selvitysmiehet saavat raporttinsa kuntakuulemisten pohjalta valmiiksi kuun loppupuolella.

Päijät-Hämeessä on keskusteltu lähinnä siitä tarvitaanko maakuntaan yksi suuri sote-alue vai kenties kaksi pienempää.

Suosittelemme sinulle