Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kalsiumlisät voivat olla sydänriski

Tutkijat suosittavat kaikkia nauttimaan kalsiuminsa ruoasta, kuten vähärasvaisista maitotuotteista, vihreistä vihanneksista sekä palkokasveista.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Monet syövät kalsiumtabletteja välttääkseen luiden haurastumisen, mutta liika kalsiumlisien käyttö saattaa myös altistaa sydän- ja verisuonitaudeille ja niistä johtuville kuolemille. Ruoasta saatava kalsium sen sijaan ei lisää sydänriskejä.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin 390 000 miehen ja naisen terveystietoja, jotka oli kerätty osana suurta terveystutkimusta. Osallistujat olivat 50–71-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni osallistujista menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin kahdentoista vuoden seurannan aikana, kuolleisuus havaittiin noin viidenneksen suuremmaksi miehillä, jotka olivat syöneet kalsiumia yli 1 000 mg päivittäin. Naisilla vastaavaa riskiä ei havaittu.

Aiemmissa tutkimuksissa kalsiumlisät on välillä todettu turvallisiksi ja välillä sydämelle haitallisiksi, mutta useimmat tutkimukset ovat olleet nyt tehtyä huomattavasti pienempiä. Yhdysvaltalaisten havainnot on silti varmistettava uusissa tutkimuksissa, jotta selviää esimerkiksi se, miksi riski rajoittuisi vain miehiin.

Lisätutkimuksia odotellessa tutkijat suosittavat kaikkia nauttimaan kalsiuminsa ruoasta, kuten vähärasvaisista maitotuotteista, vihreistä vihanneksista sekä pavuista ja muista palkokasveista. Niin saa myös ruokien muut terveysvaikutukset.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Suosittelemme