Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Panssarivaunusafarista Lapin uusi matkailuvaltti?

Lapissa pääsee pian ajamaan panssarivaunulla. Erilaisen elämysmatkailutuotteen takana on rovaniemeläinen Arctic Lifestyle -yritys.

Panssarivaunu ja yrittäjä Juha-Pekka Mikkola.
MTLB-u -panssarivaunu ja yrittäjä Juha-Pekka Mikkola. Kuva: Arctic Lifestyle Oy
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Yritys on hankkinut Neuvostoliiton armeijan käyttämän MTLB-u -panssarivaunun, jota kutsutaan myös lempinimellä "älli-tälli". Nimessä oleva pieni u-kirjain tarkoittaa sitä, että vaunulla voi kulkea myös vedessä.

Arctic Lifestyle Oy:n yrittäjän Juha-Pekka Mikkolan mukaan panssarivaunun 14,8-litrainen V8-moottori kulkee jopa metrisessä hangessa enintään 14 henkilöä kerrallaan. Vaunun kannelle on tehty kymmenen hengen terassi, jossa voi Mikkolan mukaan istua myös ajon aikana.

Mikkola kertoo, että panssarivaunuajeluja järjestetään yrityksen pääkonttorin eli Päämajan luona Rovaniemen Someroharjun lähellä. Paikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta. Ajopaikkana on noin kilometrin pituinen pelto.

Mikkolan mukaan hän on kouluttautunut vaunun kuljettajaksi Panssariprikaatissa.

- Vaunua saa ajaa, kun opettaja on kyydissä. Ajokorttia ei tarvita, koska ajamme suljetulla alueella.

Marjaan panssarivaunulla

Yrittäjä kertoo ostaneensa rynnäkkömallin miehistönkuljetusvaunun Lapinlahdelta.

- Edellinen omistaja oli käynyt vaunulla marjassa. Kuulemma thaimaalaiset marjanpoimijat olivat häipyneet nopeasti samoilta marjamailta, Mikkola naurahtaa.

Hänen mukaansa panssarivaunu on ensimmäinen Venäjän puolustusministeriön vientiluvalla maasta viety vaunu. Vaunussa oli alunperin aseena raskas konekivääri, mutta se riisuttiin ennen kuin ajoneuvo vietiin Venäjältä.

Mikkola ei vielä tiedä tarkkaa hintaa panssarivaunuajelulle, mutta arvelee sen asettuvan alle sadan euron per henkilö. Ensimmäiset vaunusafarit hän aikoo aloittaa helmikuun aikana.

Suosittelemme