Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Itä-Suomen yliopiston rasismitutkijat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi

Itä-Suomen yliopiston ammattijärjestöt ovat huolissaan ulkopuolisten tahojen yrityksistä rajoittaa opettajien ja tutkijoiden vapautta käsitellä rasismia ja monikulttuurisuutta.

Itä-Suomen yliopiston logo.
Kuva: YLE / Janne Ahjopalo
Jouki Väinämö
Avaa Yle-sovelluksessa

Henkilöstöjärjestöjen mielestä Itä-Suomen yliopiston on otettava näkyvä rooli rasismin vastustamisessa.

Järjestöjen yhteisessä kannanotossa todetaan, että kansainvälistyvän yliopiston pitää kantaa erityistä huolta lisääntyvästä rasismista ja ilmapiirin koventumisesta Itä-Suomessa.

Perimmäiset arvot kuten tieteen vapaus ja oikeudenmukaisuus edellyttyvät tutkijoita ja opettajia osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmies Antero Puhakka kertoo, että kannanotto annettiin nyt, koska yliopiston tutkijat ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi.

Kotiin tulee nimettömiä uhkailukirjeitä.

Antero Puhakka

- Nyt meidän rasismi- ja monikulttuurisuustutkijat ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Kotiin tulee nimettömiä uhkailukirjeitä. Tutkijoita vastaan hyökkäillään Facebookin kautta. Tutkijoiden ja opettajien toiminnasta kannellaan rehtoreille tai ylemmille tahoille. 

- Siellä on hyvin aktiivista toimintaa, jolla pyritään rajoittamaan tutkijoiden ja opettajien osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun, Antero Puhakka kertoo.

Näissä asioissa täytyy olla ehdoton nollatoleranssi.

Antero Puhakka

- Me korostetaan sitä, että näissä asioissa täytyy olla ehdoton nollatoleranssi.

Kannanoton mukaan polititisen ilmapiirin koventuminen ilmenee esimerkiksi  rasismia, monikulttuurisuutta ja islamvastaisuutta käsittelevien tilaisuuksien häirintänä. Tilanne on johtanut jo siihen, että jotkut tutkijat eivät halua enää esiintyä julkisuudessa.

Kannanotossa muistutetaan, että Itä-Suomen yliopiston tavoitteena on kansainvälistyminen sekä kansainvälisten tutkijoiden ja opiskelijoiden määrän lisääminen. Näin ollen Yliopiston tehtävänä on turvata sellainen yhteiskunnallinen ja yhteisöllinen ilmapiiri, jossa tämä on mahdollista. 

Suosittelemme