Hyppää sisältöön

Jääkaappilämpötila idättää perunan

Kevättalven tuttu ilmiö on jääkaapissa itävät perunat. Perunantutkimuslaitoksen mukaan syynä on jääkaapin lämpötila. Perunoiden kylmäketju katkeaa jo viimeistään kaupassa ja itämisvalmius alkaa. Itämisen voi vielä kotona pysäyttää säilyttämällä potut +2 lämpöasteessa.

Perunantutkimuslaitos Petla muutti Ylistaroon
Kuva: YLE / Pasi Takkunen
Petri Kivimäki,
Anne Laine

Itävät perunat ovat tuttu näky monen ihmisen jääkaapissa. Paavo Kuisma perunantutkimuslaitokselta kertoo, että ilmiö johtuu liian lämpimästä lämpötilasta.

- Perunan ns. kylmäketju on katkennut jo ennen jääkaappia. Liian lämpimään perunat joutuvat viimeistään kaupassa. Liian lämpimässä peruna saa eräänlaisen herätyksen itämiselle ja jääkaappilämpötila ei pysty enää ketjua pysäyttämään.

Ihanteellinen perunansäilytyslämpötila olisi Kuisman mukaan noin 2 astetta. Jääkaapissa lämpötila on usein 5-8 astetta. Syksyisin itäminen ei ala edes liian lämpöisessä.

Ensimmäisten piikkien näkyessä ei laatu ole vielä heikentynyt.

Paavo Kuisma

- Syksyisin perunalla on viikkojen jakso, jolloin se on itämislevossa. Tämän jakson jälkeen se alkaa valmistautua kohti kevättä ja itämisvalmius lisääntyy, kertoo Paavo Kuisma perunantutkimuslaitokselta.

Pitkät idut tarkoittavat myrkyllisyyttä

Mitä tulisi tehdä jääkaapissa itäneille perunoille?

- Aivan itämisen alussa perunan voi syödä, ensimmäisten piikkien näkyessä ei laatu ole vielä heikentynyt, ohjeistaa Paavo Kuisma.

Perunantutkimuslaitokselta kerrotaan, että itämisen aikana peruna kuluttaa tärkkelystä idun kasvattamiseen. Tämän lisäksi se nahistuu ja ravintoaineet häviävät. Pitkälle itänyt peruna voi olla myrkyllinen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan perunan sisältämät glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä, jotka toimivat kasvien suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan. Suurina annoksina ne ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Eviran mukaan glykoalkaloidit voivat aiheuttaa mm. vatsa- tai suolistokipua.

- En itse söisi selvästi pehmentynyttä perunaa. Parin sentin mittaisen idun kasvattanut peruna ei vielä ole kovin myrkyllinen, mutta ei se herkkunautintokaan ole, summaa Paavo Kuisma perunantutkimuslaitokselta.

Kuisma vielä muistuttaa, että perunan ituja tai muitakaan varren osia ei saa syödä niiden myrkyllisyyden vuoksi.

Suosittelemme sinulle