Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Väisty Daavid, täältä tulee Bertta!

D-vitamiini on pitkään hallinnut Suomessa käytävää vitamiinikeskustelua. Ravintoasiantuntija on kuitenkin pannut merkille, että kansalaiset ovat nyt ymmärtämässä paremmin myös B-vitamiinitarpeensa - ja haluavat myös jakaa kokemuksensa.

Vitamiinipillereitä ja kalanmaksaöljyä kapseleina.
Kuva: Sanna Pirkkalainen / Yle
Sannimari Lehtilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Christer Sundqvist elättää itsensä kiertämällä ympäri Suomea puhumassa ihmisille oikeanlaisesta ravinnosta. Kiinnostusta kuulemma riittää ja usein luennoille eivät edes kaikki mahdu.

- Jyväskylässä pidimme viimeksi kaksi luentoiltaa peräkkäin, jotta kaikki mahtuivat luennolle. Ihmisillä on nähtävästi suuri tarve saada tietoa ja myös tarve päästä jakamaan omia kokemuksia, Sundqvist sanoo.

Hänen tuntumansa suomalaisten nykysyömisiin on se, että kansa on kuin kahtia jakautunut.

- Toinen puoli on erittäin valveutunut ja kiinnittää paljon huomiota siihen, millaista ravintoa nauttii. Sitten on se toinen puoli, jossa ravinto on lähinnä energiatarpeen tyydyttäjä, hän kuvailee.

Sundqvist haluaa kaikin tavoin edistää kokonaisvaltaisen terveystietoisuuden asemaa Suomessa. Viime aikoina hän on iloinnut erityisesti siitä, että kaikenkattavan D-vitamiinikeskustelun keskelle on alkanut mahtua puhetta muistakin vitamiineista.

- On jo aikakin puhua Daavidin sijaan Bertasta!

Riboflaviinia ei ole oluessa

B-vitamiinin puutos näkyy monella ensimmäiseksi suupielissä, joihin ilmaantuu haavaumia.

- Se on se tavallisin oire, jolloin ihmisellä on nähtävästi puute riboflaviinista eli B2-vitamiinista.

B-vitamiinista muistetaan liian harvoin se puoli, että se ohjaa ihmisen mielenterveyttä. Puute havaitaan useimmiten fyysisistä oireista.

Christer Sundqvist

 Moni saa lähipiiristä kehotuksen syödä ruisleipää, kun suupielet halkeavat. Sundqvist ei ole ohjeeseen täysin tyytyväinen.

- Haluaisin ihmisten syövän myös kananmunia, pähkinöitä ja maitovalmisteita, koska niissä on runsaasti ja monipuolisesti B-vitamiinia. Täysjyväviljat ovat tietysti arvokkaita B-vitamiininlähteitä, mutta eivät ne ainoita ole.

Sundqvist on hämmentynyt, kun toimittaja kertoo kuulleensa, että pullollinen olutta päivässä pitäisi huulten pielet terveinä.

- Kyllä nyt on markkinamiesten hommista kyse. Oluessa ei ole B-vitamiinia, hän toteaa.

B-vitamiini vaikuttaa mielen hyvinvointiin

Sundqvist on pannut ilolla merkille, että tavalliset ihmiset alkavat pikkuhiljaa oivaltaa B-vitamiinin merkityksen myös ihmisen henkisessä hyvinvoinnissa.

- Sillä on keskeinen rooli hermojärjestelmässämme ja aineenvaihdunnassamme. Silti B-vitamiinista muistetaan liian harvoin se puoli, että se ohjaa ihmisen mielenterveyttä. Puute havaitaan useimmiten fyysisistä oireista.

B-vitamiinin puutteesta kärsivät kertovatkin monenlaisista oireista. Netin palstoilla kerrotaan väsymyksestä, haavaumista, tasapaino-ongemista sekä puutumisen tunteista käsissä. Yhteinen tunne monella on se 'ettei pää toimi'.

Sundqvist vahvistaa, että B-vitamiinin puutoksen löytyminen erilaisten oireiden aiheuttajaksi voi viedä aikaa ja vaatia monta käyntiä lääkäreillä.

- Epämääräisiä oireita voi koittaa hoitaa laadukkaalla B-vitamiinikuurilla muutaman viikon ajan. Tavoitteena tietysti on aina se, että tarvittavan määrän saisi ravinnosta, mutta purkkilisästä ei hetkellisesti ole haittaa, Sundqvist sanoo.

B-vitamiinivarastot ihmisessä ovat varsin pienet ja jo muutaman viikon holtiton tai huono syöminen saattaa näkyä olossa.

- Haluan myös muistuttaa, että stressi kuluttaa monen B-vitamiinivarastoja. Ja harva meistä elää ilman stressiä.

Sundqvist ei epäröi, kun häneltä kysyy mielipidettä siitä, ansaitseeko B-vitamiini enemmän huomiota ja tilaa keskusteluissa?

- Kyllä, pamauttaa turpaduunariksi itseään kutsuva Christer Sundqvist napakasti.

Suosittelemme sinulle