Hyppää sisältöön

Valelikinäkö on ahkeran opiskelijan vaiva

Joskus lääkäri määrää potilaalle silmälasit, vaikka niille ei olisi edes tarvetta. Kyseessä voi olla valelikinäkö, mikä on vaikeasti tunnistettava vaiva.

Silmiä tutkitaan eri vahvuisten linssien ja valon avulla.
Kuva: Yle / Anna-Mari Kilpijärvi
Yle Oulu

Miinuslasien tarpeen takana ei aina ole likinäkö, vaan valelikinäkö. Se on hankala tunnistettava. Valelikinäkö syntyy, kun mykiön tarkennuskyky eli akkomodaatio jää päälle.

- Sen takia likinäköisyyttä voi näyttää olevan silmäntarkastuksessa enemmän, kuin oikeasti on. Silloin voi saada liian vahvat lasit, vaikka niiitä ei oikeasti tarvitsisi lainkaan, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan erikoislääkäri Johanna Liinamaa.

Lähityö lisää riskiä

Valelikinäkö eli  pseudomyopia on Liinamaan mukaan yleistä etenkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla, sillä vaivaa esiintyy lähityötä tekevien ja opiskelevien keskuudessa.

- Yleisyys vaihtelee lähteestä riippuen parista kymmeneen prosenttiin, hän summaa.

Valelikinäön oireet ovat pitkälti samat, kuin varsinaisessa likinäössäkin, kertoo Oulun seudun ammattikorkeakoulussa optometriaa opettavan Tuomas Juustila. Esimerkiksi päänsärkyä voi ilmetä molemmissa. Likinäössä päänsärky johtuu liian vahvoista laseista tai lasien puutteesta.

- Erona on se, että valelikinäössä kauas näkeminen on välillä huonoa, eli näkö vaihtelee. Ja likinäköön ei vastaavasti liity lähityövaivoja, Juustila kertoo.

Tunnistaminen haastavaa

Valelikinäköön viittaavia oireita voi aiheuttaa Juustilan mukaan myös erilaiset lääkeaineet tai silmän etuosan tulehdukset. Myös muun muassa diabetes johtaa näön vaihteluihin.

Valelikinäössä kauas näkeminen on välillä huonoa, eli näkö vaihtelee.

Tuomas Juustila

Näöntarkastuksissa on oltava tarkka, ettei tulisi liikaa vahvuutta. Mitään pikatestiä valelikinäköön ei ole.

- Opetuksessa pyrimme haastattelemaan asiakkaan ja tekemään erilaisia testejä, jotta näön ongelmat saadaan selville, Juustila kertoo.

Silmälääkärit voivat Liinamaan mukaan käyttää silmätippoja, jotka lamauttavat mykiön tarkennuskyvyn.

Palautuminen voi kestää - lepuuta silmiä

Valelikinäöstä palautuminen normaaliin näköön on yksilöllistä. Osalla akkomodaatio laukeaa nopeasti itsekseen, kun liiasta miinuksesta päästään eroon.

- Ikänäköä lähestyvät voivat käyttää laseja, joissa on lukemiseen pieni plusosa. Se auttaa purkamaan valelikinäköä.

Välillä olisi hyvä katsoa kauas horisonttiin.

Johanna Liinamaa

Toisinaan palautuminen voi kestää kauankin. Vaikeimmissa tapauksissa potilas voi käyttää silmätippoja, jotka auttavat purkamaan mykiön jännitystä.

Valelikinäköä ei voi Liinamaan mukaan omilla teoilla välttää mitenkään. Se johtuu yleensä liiallisesta lähityöstä, joten ainoa tapa lievittää oireita on yrittää vähentää lähityötä ja lisätä taukojen määrää. Paljon lähityötä tekevät voivat käyttää työskentelyssä pientä pluslinssiä.

Silmiä olisi hyvä myös lepuuttaa.

- Välillä olisi hyvä katsoa kauas horisonttiin, Liinamaa muistuttaa.

Anna-Mari Kilpijärvi / Yle Oulu

Suosittelemme sinulle