Hyppää sisältöön

Pikavipit katoavat – "tilalle kirjava joukko korvaavia tuotteita"

Laki pikavippien korkojen kasvua suitsivasta korkokatosta on tulossa voimaan alkukesään mennessä. Ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö odottaa, että korkokatto selkeyttää pikaluottojen toimintakenttää.

Nykymuotoiset pikavipit häviävät markkinoilta korkokaton myötä, arvioi pikavippiala. Syynä on eduskunnan hyväksymä laki korkokatosta. Laki on tulossa voimaan alkukesään mennessä.

Korkokaton seurauksena pikavipeistä saa periä nykyistä huomattavasti vähemmän korkoa. Korkokaton mukaan pikavipin korkein todellinen vuosikorko saisi olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.

Nykyään todellinen vuosikorko voi olla jopa tuhat prosenttia.

Korkokaton myötä esimerkiksi satasen vipistä saisi periä korkoa kuukaudessa nelisen euroa ja vuodessa noin 50 euroa.

Todellisen vuosikoron prosenttiluku kertoo, kuinka paljon suurempi velka on vuoden kuluttua sen ottamisesta. Mitä korkeampi todellinen vuosikorko, sitä kalliimpi laina.

Korkokatto muuttaa pikavippialaa dramaatisesti.

- Toiminta tulee sillä tavoin muuttumaan, että nykymuotoiset vipit, joita on myönnetty vuodesta 2005 saakka, katoavat. Tästä tuli tällainen kahdeksan vuoden tarina, sanoo Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto.

Viime vuonna pikavipattiin 400 miljoonaa euroa

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 80 pikavippejä myöntävää yritystä. Suomen Pienlainayhdistykseen niistä kuuluu vain osa, mutta niiden osuus pikavippien antolainauksesta on lähes neljä viidesosaa.

Pienlainayhdistyksen Kuusisto arvioi, että korkokaton tultua voimaan pikavippien tilalla nähdään kirjava valikoima korvaavia tuotteita. Lisäksi Kuusisto odottaa korkokaton tuovan vippialalle uusjaon - ne jatkavat, jotka keksivät uusia ansaintakeinoja.

Pikavippiyritykset voisivat korkokaton aikana kasvattaa korkotulojaan pidentämällä vippien laina-aikaa, mutta tähän Kuusisto ei kuitenkaan oikein usko.

- Kun laina-aikaa lähdetään pidentämään, luottotappiot lisääntyvät. Nyt keskimääräinen vipin takaisinmaksuaika on noin 33 päivää. Jos takaisinmaksuaikaa pidennettäisiin, vaatisi se vippiyrityksiltä enemmän pääomaa.

Kuusiston mukaan viime vuonna pikavippien antolainaus oli noin 400 miljoonaa euroa.

Yritykset jatkavat kalkkiviivoille saakka

Kuusisto kertoo, että edessä häämöttävä korkokatto ei ole vielä toistaiseksi saanut pikavippiyrityksiä lopettamaan toimintaansa.

- Selvää on, että kun laki aikanaan tulee voimaan, niin sitä edelliseen iltaan asti varmastikin kaikki jatkaa, kun kello 23 asti lainanmyöntämispäätöksiä tehdä.

Ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö ei usko, että korkokatto pyyhkii pois pikavippien aiheuttamat ongelmat kokonaan.

- Kyllä korkokatto varmasti tuo parannusta tilanteeseen, mutta ei se todellakaan koko ongelmaa pysty poistamaan, sanoo toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.

Lyhyessä ajassa pikavipit ovat yleistyneet nopeasti. Harva velkaantuu pelkästään pikavippien takia. Ne kuitenkin vievät helposti velkakierteeseen.

- Siinä on ehkä nimenomaan se, että pikavippejä käytetään siihen, että niillä yritetään hoitaa jo aikaisempaa, ongelmallista velkatilannetta, Pantzar toteaa.

Sosiaalinen luototus voisi tuoda vaihtoehdon

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Pantzar sanoo, että pienille lainoille on toki tarvetta.

- Tosiasia on se, että me tarvitsemme tähän maahan jonkinlainen luototusjärjestelmän myös sellaisille ihmisille, joilla on suurempi riskitaso. Mutta pikavipit eivät välttämättä ole se järjestelmä, jolla tätä ongelmaa pitäisi hoitaa.

- Kunnissa on käytössä sosiaalinen luototus, joka valitettavasti on kovin lapsen kengissään tällä hetkellä. Sitä ennemminkin käytetään vanhojen velkojen järjestelyyn kuin kodin pienten välttämättömien hankintojen luotottamiseen tilanteessa, jossa ihmisellä ei sitä ole varaa tehdä, Pantzar jatkaa.

Tällä hetkellä noin 30 kuntaa käyttää sosiaalista luototusta. Viime vuonna näitä luottoja myönnettiin noin 700 kappaletta

Suosittelemme sinulle