Hyppää sisältöön

Mielenterveyspotilaille apua tekemisellä puhumisen sijasta

Lohjalla kokeillaan auttaa nuoria aikuisia mielenterveyskuntoutujia toiminnallisella vertaistuella. Kuntoutujille tarjotaan heitä kiinnostavaa tekemistä yhdessä toisista mielenterveyskuntoutujista koulutettujen ohjaajien kanssa.

Kuva: Outi Mustonen / Lehtikuva
Anne Pirskanen

Lohjalla kulttuuripaja tarjoaa mielenterveyskuntoutujille kiinnostavaa toimintaa, josta he voivat saada onnistumisen kokemuksia.

Ongelmista puhumisen sijaan kuntoutujat tekevät ja oppivat yhdessä vertaistensa ohjaajien kanssa. Toiminnalla halutaan ehkäistä syrjäytymistä, mutta myös auttaa toimintakyvyn kuntoutuksessa, elämänhallinnassa ja sosiaalisissa taidoissa.

Kuntoutujat voivat työskennellä omien kiinnostuksensa mukaan esimerkiksi musiikin, taiteen, liikunnan tai eläinten parissa. Ohjaajat ovat itsekin mielenterveyskuntoutujia, joita on koulutettu tammikuusta alkaen.

Elämänhalu takaisin vertaistuella

Lohjan kulttuuripajan hankevastaavan Helena Prepulan mukaan vertaistuki voi parhaimmillaan palauttaa halun elämään.

Me kannustamme kuntoutujia löytämään niitä omia kiinnostuksen kohteita, lahjoja sekä vahvuuksia, ja niiden myötä sitten parantamaan sitä omaa toiminta- ja työkykyä.

Helena Prepula

- Vertaisuus on voimavara ihan siinä mielessä, että meitä yhdistää kiinnostus näihin luoviin teemoihin, vaikkapa siihen musiikkiin. Me kannustamme kuntoutujia löytämään niitä omia kiinnostuksen kohteita, lahjoja sekä vahvuuksia, ja niiden myötä sitten parantamaan sitä omaa toiminta- ja työkykyä, kertoo Prepula.

Toimintamalli on uutta sekä Suomessa että maailmalla. Seuraavat vastaavanlaiset kulttuuripajat on tarkoitus perustaa Kainuuseen ja Joensuuhun RAY:n rahoittamana vuoteen 2016 mennessä.

Suosittelemme sinulle