Hyppää sisältöön

Burleski ja videotaide vapauttavat runonlausunnan

Runonlausunta on muuttunut räväkämpään suuntaan. Oululaisen taiteilijaryhmä Heli Slunga & Kaaoskoneiston Karamellipaperihame-performanssissa on tarjolla uuden ajan runonlausuntaa, johon kuluu burleskia, musiikkia ja videotaidetta.

Kuvassa runotaiteilija Heli Slunga poseeraa Jaana Seppäsen ja Eeva-Mari Kauniskankaan kanssa.
Kuva: Qumma Art
Tanja Hannus

Uuden Oulun ensimmäinen taiteilija Heli Slunga on työstänyt yhdessä Eeva-Mari Kauniskankaan ja Jaana Seppäsen kanssa rohkean Karamellipaperihame-runoshown jonka kantava voima on aistillisuus.

- Esitys hyödyntää burleskia, mutta siinä ei ole mitään pikkutuhmaa tai pikkusievää, vaan burleskimme on enemmänkin teatraalista parodiaa, Slunga kertoo.

Naiset lupaavat tarjota jännittävän kokonaisuuden, joka on tarkoitus viedä myös kansainvälisille runofestivaaleille. Slungan runoja on käännetty jo englanniksi.

Videotaide osaksi lausuntaa

Runojen esittäminen ei ole enää yhtä kuin tyhjä lava, jossa runoilija, joka on Slungan mielestä usein myös huono esiintyjä, lukee värisevällä äänellä tekstejään. Eikä kukaan ei jaksa kuunnella, vaan esitys koetaan kiusallisena.

- Halusimme jatkojalostaa runoutta ja tehdä rohkean kokonaisuuden. Esityksessämme on on erilaisia elementtejä, kuten laulua ja myös videomateriaalia, joka on vielä suhteellisen harvinaista runoesityksissä.

Naiset ovat harjoitelleet Oulun Hiukkavaaran entisessä kasarmirakennuksessa, jossa on ollut oma tila ja rauha työskennellä.

- Annamme anteeksi homeenhajun ja käytävällä haukkuneet koirat. Ja pyydämme anteeksi, että olemme mekastaneet, Kaaoskoneiston naiset nauravat.

Suosittelemme sinulle