Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Keinotekoisen kannabiksen vaikutus on arvaamaton

Internetissä kaupan oleva keinotekoinen kannabis voi näyttää erehdyttävästi luonnon kannabikselta, mutta se on kehitetty laboratoriossa ja on erittäin voimakas. Synteettinen kannabinoidi voi aiheuttaa muun muassa psykoosia ja sekavuutta.

Nainen pitää Spice-huumausainepakettia kasvojensa edessä.
Kuva: Boris Roessler / EPA
Jouni Pilto,
Markku Heikkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keinotekoinen kannabis tunnetaan ainakin nimillä Spice ja Jehova. Spice on valmistettu ruiskuttamalla kasvisrouheiden päälle synteettistä kannabinoidia, Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian poliklinikan ylilääkäri Ulrich Tacke kertoo.

- Sitä on hyvin vaikeaa erottaa synteettiseksi huumeeksi ulkonäön perusteella. Marijuanan käyttäjä ehkä tuntee, miltä luonnollinen marijuana näyttää, mutta se voi olla hyvin vaikea erottaa, sanoo Tacke.

Synteettistä kannabista on myös pelkkänä jauheena, jossa ei ole kasvia, kertoo Tacke.  Molemmat tuotteet voivat olla arvaamattomia.

Sitä on hyvin vaikeaa erottaa synteettiseksi huumeeksi ulkonäön perusteella.

Ulrich Tacke

- Aina pitää myös muistaa, että Internetistä tilattaessa ei voi koskaan olla varma, mitä saa. Vaikutus voi olla täysin poikkeava, yllättävä ja tietysti hengenvaarallinenkin, Tacke sanoo.

Voimakkaat vaikutukset on kehitetty laboratoriossa

Sekä kannabinoidilla käsitellyt kasvisrouheet että jauhe-tyyppinen kannabinoidi ovat vahvempia kuin luonnon kannabis, kertoo Tacke.

- Ne on tuotettu laboratoriossa. Niiden puhtaus on erittäin korkeaa luokkaa. Vaikutukset ovat hyvin samanlaisia kuin luonnollisella kannabiksella, mutta huomattavasti voimakkaampia.

Spicen ja Jehovan vaikutus perustuu hyvin voimakkaaseen ärsykkeeseen, jonka ne antavat aivojen endokannabionoidi-reseptoreille. Käyttäjä altistaa itsensä vaikutuksille, jotka voivat pahimmillaan olla vakavia, Tacke kertoo.

- Henkilölle voi tulla voimakas ahdistus, voimakas sekavuus ja erilaisia harhaluuloja ja hallusinaatioitakin. Synteettisten tuotteiden vaara aiheuttaa psykoosia on paljon suurempi kuin marijuanalla.

Henkilölle voi tulla voimakas ahdistus, voimakas sekavuus ja erilaisia harhaluuloja ja hallusinaatioitakin.

Ulrich Tacke

Muuntohuumeiksi eli design-huumeiksi luokitellut Spice ja Jehova havaittiin ensi kerran 4 - 5 vuotta sitten. Alunperin ne olivat laillisia.

Poliisi: Sitä liikkuu

Synteettistä kannabista on tuotu eri puolille maata.  Sitä on tullut myös Kajaaniin ja muualle maakuntaan, kertoo Kainuun poliisilaitoksen rikosylikomisario Jarkko Maksniemi.

- Esitutkinnoissa on tullut tietoa tai viitteitä, että sitä on tänne tuotu jonkinlaisia määriä. Tälläkin hetkellä sitä jonkin verran täällä varmaan liikkuu. Määriä ei ole tiedossa, mutta ainetta esiintyy.

Maksniemi varoittaa vaikutusten vaarallisuudesta.

- Niiden käyttäjät eivät välttämättä tiedä, miten aine vaikuttaa ja millaisia määriä niitä olisi terveyden kannalta suotuisa ottaa. Helposti sitä käytetään liian suuria annoksia ja saattaa tulla vakavia terveydellisiä ongelmia. Kannattaa jättää kokeilematta kokonaan, jos ei tiedä mitä aine on ja mitkä sen vaikutukset ovat, Jarkko Maksniemi sanoo.

Tutkimus kehittyy, mutta hitaasti

Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrisella klinikalla ei ole varmoja havaintoja Spicestä tai Jehovasta.

- Me näemme tietysti huume- ja kannabispsykoosia, mutta on vaikea tietää, mikä aine silloin on ne aiheuttanut. Yksi suuri ongelma on, että toisin kuin luonnollisen kannabiksen kohdalla, meillä ei vielä ole analyyttista laboratoriotestausmenetelmää, jotta voitaisiin sanoa, millainen aine on kysymyksessä, Tacke kertoo.

Yleisimmät synteettiset huumeet on analysoitu, mutta synteettisiä kannabinoideja on kymmeniä ja niitä tulee jatkuvasti lisää, kertoo Ulrich Tacke.

Design-huumeita.
Kuva: Eteläinen tullipiiri

- Niitä syntetisoidaan ilmeisesti Kaukoidässä hyvin aktiivisesti ja niistä on luokiteltu huumeiksi vasta kaksi ainetta Suomessa: JVH018 ja JVH073. Mutta koska niin monta erilaista ainetta on kysymyksessä, analyysin kehittäminen tapahtuu hyvin hitaasti. Suomessa on kuitenkin esimerkiksi THL:n alainen laboratorio tutkimassa tätä asiaa.

Kannabinoideja syntetisoidaan myös lääkkeiksi

Muita synteettisiä kannabinoideja ovat mainittujen JVH-aineiden ohella ainakin HU-aineet, jotka on nimensä mukaisesti syntetisoitu tutkimustarkoitukseen Hebrew Universityn laboratoriossa, kertoo Tacke.

- Ei ollut ollenkaan tarkoitus tehdä keinotekoisia huumeita vaan synteettisten kannabinoiden tutkimusalalla etsitään myös uusia lääkeaineita, kertoo Tacke.

Suosittelemme