Kulttuurin ja taiteen hyödyntäminen työhyvinvoinnin edistämisessä yleistyy. Erilaisten taideprojektien hyödyt näkyvät erityisesti toimistovaltaisilla työpaikoilla.
Esimerkiksi Lieksassa sosiaalitoimiston työntekijät saivat apua työn kuormittavuuteen kulttuurityöpajoista. Työntekijät muun muassa kuvasivat omia valokuvasarjoja ja irrottautuivat työrutiineista sirkusohjaajan opastuksessa.
- Työntekijät ovat ottaneet itsestään muun muassa potretteja klovniasuissa ja se vaikutus tulee siitä, että maailmaa katsellaan eri näkökulmasta kuin arkityössä, perustelee Taustaa Taiten tuottoa -hankkeen projektipäällikkö Elli Oinonen-Eden.
Työntekijät ovat ottaneet itsestään muun muassa potretteja klovniasuissa.
Elli Oinonen-Eden
Hankkeessa on toki tehty paljon muutakin kuin pukeuduttu hassusti. Lieksassa työntekijöitä taiteen maailmaan ovat opastaneet valokuvataiteilija Henna Middeke ja sirkustaiteilija Karoliina Turkka.
- Halusimme ilmaista sellaisia asioita, mitä työssä ei voi tehdä. Tilannehan on tyypillinen sosiaalisektorilla. Alkuun voi olla tietenkin sellaista en minä ainakaan halua esiintyä -ajattelua. Sitten kun on lähdetty liikkeelle niin nämä arimmat ovat olleet innokkaimpia esiintyjiä, Oinonen-Eden kertoo.
Erilaisia taidetyöpajoja työhengen nostattamisessa on kokeiltu Taustaa Taiten tuottoa -hankkeen kautta jo kahdeksassa työpaikassa. Elli Oinonen-Edenin mukaan Pohjois-Karjala onkin asiassa edelläkävijä.
Tähän saakkahan tyky-toiminta on ollut liikuntapainotteista.
Elli Oinonen-Eden
- Vaikuttavuutta on mitattu työterveyslaitoksen kanssa ja tulokset ovat hyviä. Tähän saakkahan tyky-toiminta on ollut liikuntapainotteista. Nyt siihen rinnalle koitetaan juurruttaa taide- ja kulttuurilähtöinen tekeminen, koska se voi joitakin miellyttää liikuntaa enemmän, Oinonen-Eden sanoo.