Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Puukerrostalo on paloturvallinen

Suomessa 1-2 prosenttia uusista kerrostaloista on puurakenteisia. Paloturvallisuus nousee ensimmäisenä esiin puukerrostaloista puhuttaessa. Asukkaat arvostavat puukerrostaloissa muista kerrostaloista poikkeavaa kaiutonta äänimaailmaa. Myös tuoksu miellyttää asukkaita.

Puukerrostalo.
Puukerrostalo. Kuva: Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa kerrostalot rakennetaan pääasiassa muusta materiaalista kuin puusta. Puukerrostalorakentamiseen liittyy Suomessa tulevaisuuden kasvuodotuksia. Paloturvallisuus askarruttaa aiheesta keskustelevia, sanoo Päivi Myllylä Puuinfosta.

- Paloturvallisuus nousee aina ensimmäisenä esiin puukerrostaloista puhuttaessa. Keinoja puukerrostalojen paloturvallisuuden lisäämiseksi on. Hyvänä esimerkkinä siitä on huhtikuussa 2011 voimaan astuneet paloturvallisuusmääräykset, joiden myötä voidaan suunnitella jopa kahdeksankerroksisia kerrostaloja taulukkomitoituksella. Aikaisemmin raja on ollut neljä kerrosta, Myllylä sanoo.

- Tärkein paloturvallisuuteen vaikuttava tekijä on automaattinen sammutusjärjestelmä, joka täyttää paloturvallisuusmääräykset. Käytössä on joko perinteisiä vesisprinklereitä tai vähemmän vettä kuluttavia vesisumusammutuslaitteistoja, Myllylä jatkaa.

Verkkosivut jakavat tietoa

Puuinfo kerää verkkosivuilleen alan toimijoiden, kuten Metäteollisuus Ry:n, Maa- ja Metsätaloustuottajien keskusjärjestön ja Suomen Sahat Ry:n kaltaisten etujärjestöjen jakamaa tietoa.

- Puuinfon tarkoituksena on jakaa tutkittua tietoa puurakentamisesta. Paras kanava tällä hetkellä on meidän nettisivumme osoitteessa puuinfo.fi, Päivi Myllylä toteaa.

- Puukerrostaloja on tehty Suomessa vasta vähän ja siksi suunnittelijoilla ei ole vielä menetelmiä. Ruotsissa puurakentaminen on pidemmällä. Suurin osa kohteista Ruotsissa toteutetaan tilaelementein ja silloin rakentaminen on todella nopeaa. Lisäksi Ruotsissa on erilainen rahoitusmalli, jossa tilaaja maksaa ensimmäiset erät kaupasta vasta kun ensimmäiset elementit saapuvat työmaalle, päättää Päivi Myllylä Puuinfosta.

Suosittelemme sinulle