Kulunut talvi on ollut pilvisin vuosikymmeniin. Marraskuun jälkeen aurinko on näyttäytynyt niin säästeliäästi, että Etelä-Suomessa aurinkotunteja on koko talven aikana kertynyt vain 50. Jyväskylässä vieläkin vähemmän: kahden ja puolen kuukauden aikana aurinko on paistanut ainoastaan 18 tuntia.
Poikkeuksellisen harmaa sää on myös jättänyt jälkensä. Moni on tänä talvena tuntenut olonsa tavallista väsyneemmäksi.
- Onhan sitä aurinkoa kaivattu. On ollut jotenkin niin vetämätön olo, jyväskyläläinen mies kommentoi.
- Kun taivas on harmaa, niin on semmonen väsyneempi olo ilman muuta, toinen vahvistaa.
Ja kun keltainen pallo sitten viimein ilmestyy taivaalle, nousee hymy samaa tahtia naamalle.
- Tuntuu siltä, että ei ole velkaa eikä murheita eikä mitään, miehet nauravat.
Pilvinen talvi näkyy psykologin vastaanotolla
Auringon piristävä vaikutus on maallikolle tuttu, ja myös mielen ammattilainen tunnistaa ilmiön. Psykologi Antti Suvanto kertoo, että sää todella vaikuttaa mielialaan.
- On kiinni luonnetyypistä ja persoonallisuudesta, miten sään vaihteluihin reagoi. Osa on hyvinkin herkkiä, osa lähes immuuneja, mutta kyllä jokaisella alkaa jossain vaiheessa valon kaipuu käydä ylivoimaiseksi.
Pilvinen sää näkyy myös ihan konkreettisesti psykologin vastaanotolla. Kun taivas on harmaa, esimerkiksi masennuksesta kärsivät potilaat tuntevat usein olonsa entistäkin apeammaksi.
- Masentunut ihminen jättäytyy pois harrastuksista ja vetäytyy sosiaalisista suhteista. Ja kun ulkoilu ja liikunta huonon kelin vuoksi vähenee entisestään, myös perussairaus pahenee.
Myös ihan terveet ihmiset kokevat olonsa pilvisellä säällä väsyneemmäksi ja alakuloisemmaksi kuin auringonpaisteella. Sohvan kutsuhuutoa on harmaalla säällä ihan mahdoton vastustaa.
- Vaikka ei olisikaan varsinaista masennusta, on mahdollista, että sää vaikuttaa muun muassa aloitekykyyn ja keskittymiskykyyn, Suvanto kertoo.
Lisääkö ilmastonmuutos masennusta?
Joidenkin arvioiden mukaan pilviset talvet lisääntyvät tulevaisuudessa. Vaikka ilmaston odotetaan keskimäärin lämpenevän, se ei suinkaan tarkoita, että valon määrä lisääntyisi.
Kyllä jokaisella alkaa jossain vaiheessa valon kaipuu käydä ylivoimaiseksi.
Psykologi Antti Suvanto
Päinvastoin ennusteiden mukaan odotettavissa on enenevissä määrin auringottomia ja vähälumisia talvia.
Mahdolliseen ilmastonmuutokseen kannattaakin psykologin mukaan suhtautua vakavasti myös mielenterveyden kannalta.
- Kyllä on hyvä meidän kaikkien tiedostaa, että se vaikuttaa elämään monella lailla, ei pelkästään niin, että talvi on leudompi ja sillä tavalla helpommin hallittavissa.
Jos aurinko ei suostu paistamaan, valoa voi onneksi ostaa myös kaupasta. Psykologin mielestä kirkasvalohoito on oiva apukeino, joskaan ei oikean auringon veroinen ainakaan siinä suhteessa, että aurinko on ihan ilmainen mielialalääke.