Hyppää sisältöön

Vantaanjokeen ruopataan lietekuoppia kevättulvien varalta

Vantaanjoen valuma-alueella asuu lähes miljoona suomalaista. Noin sata kilometriä pitkän joen vesi on savisameaa, jonka mukana kulkeva liete kasautuu helposti siltarumpujen eteen ja aiheuttaa osaltaan keväisiä tulvia. Nyt lietettä on ryhdytty poistamaan joen yläjuoksulla.

- Onneksi Vantaan pinta on täällä hetkellä hyvin alhaalla, kertoo puistotyönjohtaja Jouni Suni Riihimäen kaupungilta. Se on helpottanut joen pohjan perkausta. Kuva: Yle / Joonas Piiroinen

Vantaanjoen yläjuoksulla Riihimäellä on vuosikymmenien odottelun jälkeen ryhdytty vihdoinkin puhdistamaan siltarumpuja lietteestä.

Siltarumpujen edustalta nostetaan vuosien varrella kertynyttä mutaa ja lietettä ylös. Pohjaan kaivetaan rumpujen eteen kuopat, joihin savisessa vedessä olevat irtoainekset voivat laskeutua ilman että kasautumat hidastaisivat veden virtausta.

Vantaa on varsinkin Riihimäen Peltosaaren kaupunginosan kohdalla kapea ja silta-aukot ahtaita, jos vettä virtaa paljon. Niiden kohdalla vesi on joka kevät noussut nopeasti.

Rumpujen molemmat päät perataan pohjasta noin 10-20 metriä rummun etureunasta ja liettynyt maa-aines nostetaan pois joen pohjasta.

Siltarumpujen kunnostustyöt tehdään pitkäpuomisella kaivinkoneella. Runsas lumentulo on pitänyt Vantaanjoen tänä talvena sulana.

- Peltosaaren alueella on kuusi siltarumpua. Rumpujen molemmat päät perataan pohjasta noin 10-20 metriä rummun etureunasta ja liettynyt maa-aines nostetaan pois joen pohjasta. Kun virtaama nopeutuu niin saadaan samalla itse siltarumpu puhdistumaan, kertoo puistotyönjohtaja Jouni Suni Riihimäen kaupungilta.

Vuoden 2004 tulva tuli kalliiksi

Riihimäellä koettiin paha tulva kesällä 2004, jolloin vesi nousi Peltosaaren kaupunginosassa kaduille ja kellareihin. Tulva aiheutti yli miljoonan euron vahingot. Se herätti kaupunkilaiset ja tulvariskejä ryhdittiin kartoittamaan Hämeen ELY-keskuksen johdolla.

- Rumpuja on tarkoitus tarkkailla jatkossakin ja niiden päitä putsataan jokusen vuoden välein.

Ruoppaus on edennyt Riihimäellä nopeasti eikä pohjan mutaa näyttänyt lähtevän virtauksen mukana juurikaan eteenpäin.

- Onneksi Vantaan pinta on tällä hetkellä hyvin alhaalla, Suni vahvistaa.

Kaivinkonetta joen varrella on pyöritellyt Juha Mäkelä Maarakennus Laivolasta.

- Hyvä, että saadaan vesi kulkemaan. Maahan on kätketty kaikenlaisia putkia ja kaapeleita ja niitä pitää varoa, Mäkelä selittää.

Joonas Piiroinen

Suosittelemme sinulle