Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vapaaehtoiset pyörtyivät vaateteollisuuden työolojen takia

Flash mob -tempaus keräsi vapaaehtoisia pyörtymään samanaikaisesti kauppakeskuksen edessä. Tempaukseen osallistujat halusivat kiinnittää huomiota Aasian vaatetehtaiden huonoihin työoloihin.

Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluttajat ja aktivistit ympäri Eurooppaa kampanjoivat tällä viikolla kaduilla ja sosiaalisessa mediassa, jotta suuret vaateketjut tukisivat Kambodzan tekstiilityöntekijöiden vaatimusta korottaa vähimmäispalkkaa.

- Ainakin voi vaikuttaa paikalliseen mielipiteeseen, että ihmiset uskovat, että muualla on vaikeuksia. Ei pelkästään riitä, että valitetaan, että miksi työpaikat menee muualle. Siksi menee muualle, koska siellä ei kunnioiteta työntekijöiden oikeuksia, ja halpa työvoima ilman mitään sopimuksia, sanoo pyörtymistempaukseen osallistunut Majid Allahyari.

Sadat työläiset vuodessa pyörtyvät liian kovan työtaakan takia vaatetehtaissa esimerkiksi Kambodzassa, jossa tehdastyöläisten minimipalkka ei riitä elämiseen. Minimipalkka Kambodzassa on tällä hetkellä noin 60 euroa, ja työntekijät joutuvat jatkuvasti tekemään ylitöitä.

- Siellä tehdään tosi pitkiä päiviä, jotta me täällä saadaan halpoja vaatteita, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Ensi viikolla Kambodzassa alkavat neuvottelut minimipalkan korottamisesta, jossa Kambodzan tekstiilityöntekijöiden liitto vaatii 112 euron vähimmäispalkkaa kuussa. Puhtaat vaatteet -kampanjaverkoston toimintaviikolla herätetään keskustelua etenkin kambodzalaisten vaatetyöläisten huonoista työoloista ja tuetaan heidän vaatimustaan elämiseen riittävästä palkasta.

- Osoitetaan täälläkin brändeille ja yrityksille, joilla on pääkonttori Euroopassa, että nämä aiheet kiinnostavat ihmisiä. Toivoisin, että ihmiset täälläkin kyselisivät brändeiltä miten he varmistavat, että tuotantoketjun toisessa päässä ihmiset saavat tarpeeksi palkkaa, Staffans sanoo.

Suosittelemme