Hyppää sisältöön

Blogi: Lahden toisella puolen

Venäläistä koripalloseuraa edustava suomalainen ammattipelaaja naulaa ratkaisukorin virolaista joukkuetta vastaan Tallinnassa. Kyseessä on lajin kansainvälisen ammattilaisliigan ottelu isossa modernissa urheiluhallissa.

Vuoden 1988 olympiavoittaja Tiit Sokk on Viron urheilulegenda Kuva: err.sport
Yle Urheilu

Jos joku olisi kertonut minulle 25-vuotta sitten, että näin käy vuonna 2013, olisin nauranut kaverin pihalle.

Pitkälle on tultu siitä, kun 1980-luvun Neuvosto-Virossa käymiseksi vaadittiin viisumit, hankalasti järjestettävät lauttamatkat ja jonotukset passintarkastuksessa. Nyt maahan voi matkustaa vapaasti ja se on EU:n jäsen. Mutta onpa poliittinen järjestelmä tai tilanne ollut maassa mitä tahansa, koripalloilu ja urheilu ovat olleet aina maassa merkittävässä asemassa

Vuoden 1991 elokuussa Viro oli lopullisesta irtautumassa Sosialististen neuvostotasavaltojen liitosta. Samaan aikaan Tokiossa käytiin yleisurheilun MM-kisoja. Kisoissa oli myös töissä toimittajakollegoitani Virosta. Kisoista tullessaan he olivat hämillään. Palataanko sieltä uuteen, odotettuun ja toivottuun itsenäiseen Viroon vai jatkuuko taistelu itsenäisyydestä vielä pitkään. He palasivat työreissulta itsenäiseen maahan, Viro julistautui itsenäiseksi  20. elokuuta ja näin sinetöityi vuodesta 1988 näkyvämmin alkanut irtautuminen Neuvostoliitosta.

Sittemmin toisesta kollegasta on jo aika jättänyt. Hän jaksoi kuitenkin syöpähoitojensa keskellä matkustaa ja hoitaa Sydneyn vuoden 2000 kesäolympialaiset. Ja tämä taistelu kannatti. Erki Noolin kymmenottelun olympiakullan selostaminen oli vuosikymmenten haaveiden täyttymys. Pistäydyin sinä iltana Sydneyn keskustassa virolaisten kultajuhlissa ja voi sitä ilon määrää. Saatoin aistia, miten iso asia kultamitali oli virolaisille.

Toisen kollegan kanssa olen vuosien varrella käynyt monta keskustelua virolaisesta urheilusta. Urheilulla on todella ollut merkittävä osa maan identiteetin luomisessa. Eerika Salumäen pyöräilyn kultamitali vuoden 1988 Soulin olympialaisista oli yksi tärkeä osa Neuvostoliitosta irtautumista. Kultamitalia juhlittaessa uskallettiin näyttää kansallista yhtenäisyyttä julkisesti, samoin kuin laulujuhlilla. Muita huippuhetkiä ovat olleet mm. Gerd Kanterin olympiakulta kiekonheitossa sekä Kristina Smigunin ja Andrus Veerpalun hiihtomenestys. Tosin Veerpalun menestyksen yllä on varjo dopingin käytöstä. 

En nyt sitten tiedä, onko väitteelle riittävää objektiivista mittaria mutta monet pitävät koripalloilua Viron suosituimpana urheilulajina. Lajilla on vankka historia Virossa ja Neuvostoliiton joukkueessa vuonna 1988 olympiakultaa voittanut Tiit Sokk on maan urheilulegendoja. Sokk on toiminut pelaajauran lopettamisen jälkeen tiiviisti lajin parissa valmentajana.

Syksyn EM-kisoista Sokkin valmentama miesten maajoukkue jäi rannalle korisuhdevertailun turvin. Ai ketä Viron lohkossa pelasi? Taisi olla sellaisia maita kuten Montenegro, Serbia, ja Israel. Montenegro meni puhtaasti jatkoon, tasapistetilanteessa Viron korisuhde oli keskinäisissä otteluissa huonompi kuin Serbian ja Israelin. Ainakin minua kirpaisi, olisin toivonut Virolle kisapaikkaa.

Olen käynyt vuosien varrella katsomassa Virossa sen paikallista korisliigaa ympäri maata sekä monia nuorten Euroliiga-turnauksia. Koripallo voi maassa ihan hyvin. Haasteet ovat samat kuin Suomessa. Miten kerätä riittävästi rahaa liigajoukkueiden pyörittämiseen ja miten saada nuoret tietokoneiden takaa vaikkapa pelaamaan korista? Seurajoukkuetasolla Viron koripalloilu on Suomea kansainvälisempää. Baltian ja VTB-liigoihin osallistuminen tekee siitä sellaisen.

Yksi esimerkki Viron koripalloilun Suomea kansainvälisemmästä meiningistä oli maanantain VTB-lligan ottelu BC Kalev – Moskovan Himki. Suomesta Tallinnaan oli saapunut parisatapäinen kannattajajoukko katsomaan Petteri Koposta.

Uneliaan alun jälkeen Koponen näytti,  ettei kannattajien reissu ollut turha. Mies sai peliaikaa ja ratkaisi ottelun lopussa joukkueelleen. Himkin valmentajalta Rimas Kurtinaitikselta alkaa löytyä luottoa. Ratkaisutilanteessa Koponen sai pallon joukkueensa hyökkäyksen aluksi. Mies vilkaisi valmentajaansa, joka antoi merkin. Tämä tarkoitti sitä, että Koponen sai pelata tilanteen itselleen. Toisinkin valmentaja olisi voinut käskyttää.

Timo Huovinen

Suosittelemme sinulle