Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Huolestuttaako lihavalmisteiden alkuperä?

Miten kuluttaja voi ylipäätänsä tietää, mitä hänen ostamansa valmistuotteet sisältävät? Raakalihassa pitää ilmoittaa valmistusmaa, mutta valmisruuissa tilanne on monimutkaisempi.  Entä kuka on vastuussa siitä, että kuluttaja saa oikeat tiedot?

Hevosenlihapihvit raakana.
Kuva: Johanna Talasterä / Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Tammikuun puolessa välissä miljoonia hampurilaispihvejä vedettiin markkinoilta Briteissä ja Irlannissa, kun niistä löydettiin hevosen dna:ta.

Tämän jälkeen ruokajätti Finduksen naudanlihalasagnesta löytyi hevosta ja tuote vedettiin Britannian lisäksi pois markkinoilta mm. Ranskassa ja Ruotsissa. Kun lihan alkuperää alettiin selvittää, jäljet veivät  Ranskan ja Kyproksen kautta Romaniaan. Ranskalaisyrityksen epäillään vaihtaneen lihojen merkinnät.

Hevosenlihaskandaalin taustalla olevan petoksen uhreiksi ovat joutuneet nyt myös suomalaiset. Ensin Lidl-kauppaketju poisti myynnistä nautagulassin ja raviolit, joista löytyi tuoteselosteen vastaisesti hevosta. Lisäksi elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan Eviran mukaan Suomeen on tuotu n. 9000 hevosta sisältävää pakastehampurilaista, vaikka pakkausselosteessa luvattiin nautaa.

Evira uskoo, että tapauksia saattaa löytyä vielä lisää. Myös Kuluttajaliitto väittää, että elintarvikehuijaukset ovat lisääntymässä.

Vaikkei nautana myydystä hevosesta olekaan todettu olevan terveyshaittoja, ei kuluttajia saa huijata ostamaan hevosta nautana.

A-studio: Talkissa lihakohusta keskustelevat Syötäväksi kasvatetut –kirjastaan Tieto-Finlandia palkittu toimittaja **Elina Lappalainen, **K-kauppias Pauli Jaakola Espoosta, HK Ruokatalon kaupallinen johtaja Markus Gotthardt ja tutkijatohtori Markus Vinnari. Hän on mukana Itä-Suomen yliopiston projektissa, jossa selvitetään miten saataisiin eurooppalaiset vähentämään lihan kulutusta.

**A-studio: Talk **torstaina 21.2.

Suosittelemme sinulle