Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Iso välitysfirma empii tarjouskauppaa: Hinnat ryöstäytyvät käsistä ja asuntomarkkinat ylikuumenevat

Asiakkaat ja välittäjät eivät ole kaivanneet uusia kikkoja asuntokauppaan.

Nainen riisu suojamuoveja pois kenkänsä päältä asuntonäytössä.
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Jarno Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuoden kesäkuussa Kuluttajavirasto antoi siunauksensa asuntojen tarjouskauppamenetelmälle. Tämän päätöksen jälkeen esimerkiksi Huoneistokeskus loi oman tarjouskauppamallinsa. Alun perin Suomen markkinoille myyntitavan lanseerasi Kiinteistömaailma.

Vaikka tarjouskauppamalli on lyönyt hyvin läpi suurimmissa kiinteistönvälitysyrityksissä, niin yksi jättiläinen haraa yhä vastaan. OP Kiinteistövälityksen kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg ei ole vieläkään ihastunut tarjouskauppaan.

- En tiedä, mitä suuria muutoksia tarjouskauppa toisi kaupantekoon. Kyllähän nykyiselläkin systeemillä tarjouksia voi tehdä. Lisäksi esimerkiksi Helsingissä hinnat ryöstäytyisivät käsistä ja asuntomarkkinat ylikuumenisivat. En tiedä, kenen etu tämä olisi.

OP Kiinteistövälityksen mukaan tässäkin asiassa kuunnellaan asiakkaita ja heidän tarpeitaan.

- Meille on tullut yllättävän vähän pyyntöjä asiakkailta ja välittäjiltä siitä, että mentäisiin mukaan tarjouskauppaan. Kyllä niitä on tullut, mutta reaktio on ollut laimeaa. Tämä osoittaa sen, että voimme tehdä kauppaa ilman tarjouskauppaa, kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg sanoo.

Joka tapauksessa OP Kiinteistövälitys on lähdössä mukaan kiinteistönvälitysbisneksen uusvanhaan trendiin.

- Kyllä me kuitenkin joudumme varautumaan tarjouskauppaan, koska on olemassa asiakkaita, jotka haluavat sitä. Minkä muotoisena se tulee, niin se on vielä mietinnässä. Tämän vuoden aikana se alkaisi, Sandberg arvioi.

Rauhallinen kevät, syksyyn toivon siemenet

OP Kiinteistövälityksen tilastojen mukaan asuntojen myynti viime tammikuussa kulki samaa uomaa kuin vuosi sitten vastaavana aikana eli rauhalliseen tahtiin. Keväältä ei odoteta suuria mullistuksia myyntimääriin.

- Se menee loppuvuoden puolelle, kun kaupankäynti piristyy, kiinteistövälitysjohtaja Kenneth Sandberg maalailee.

Hänen mielestään talouden varovaisen positiiviset uutiset piristävät asuntokauppaa toisen vuosipuoliskon aikana.

Suosittelemme sinulle