Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

"Järkevät naiset katoavat äitiyden mustaan aukkoon"

Äitikorttia käyttää pienten lasten äiti, joka on laiska keskustelija, sanoo kirjailija Anu Silfverberg.

Ovatko äitiyden viimeisimmät muodit ekovanhemmuus ja kiintymysvanhemmuus menneet liiallisuuksiin? Haastattelussa aiheesta kirjan kirjoittanut Anu Silfverberg.
Jakke Holvas
Avaa Yle-sovelluksessa

Aivan järkevät naiset saavat lapsen, ja puf, katoavat. Äitiyden musta aukko on paikka, jossa naiset haukkuvat toisiaan imetysfoorumeilla ja roikkuvat kaikki päivät netissä kyttäämässä oikeanlaisia vauvanvaatteita.

Tätä mieltä on kirjailija Anu Silfverberg. Hän on kirjoittanut äitiydestä kirjan Äitikortti - kirjoituksia lisääntymisestä.

- Se on syvä, kylmä, pimeä paikka, sanoo kirjailija äitiyden mustasta aukosta.

Äitiyden mustassa aukossa pöytään kuin pöytään läimähtää äitikortti. Äitikorttia käyttää pienten lasten äiti, joka kuittaa lapsettoman mielipiteet sanomalla: sitten kun sinulla on lapsia, ajattelet toisin.

Äitikortti on laiskan keskustelijan keino vaientaa vastapuoli ja varata puheoikeus itselleen.

- Oli aihe sitten mikä hyvänsä joukkoliikenteestä pornoon, leivän hinnasta verotukseen, julkisesta päivähoidosta sukupuolirooleihin, äitikortti pysäyttää käsittelyn, Silfverberg sanoo.

Ekovanhemmuus on välineurheilua

Silfverbergin mielestä nykyiset vauvatuotteet voidaan jakaa länsimaisen teknisiin ja luonnollisen afrikkalaisiin.

Oli aihe mikä hyvänsä, äitikortti pysäyttää käsittelyn

Anu Silfverberg

Tekninen kehityspuolue pyrkii eri välineillään hiljentämään lapsen. Luonnolliset puolestaan kannattavat Afrikasta keksittyjä kantoliinoja.

Eettiseen elämään suuntautuneet vanhemmat ovat tehneet vanhemmuudestaan vielä kovempaa kilpavarustelua kuin markettikansalaiset.

- Ekovanhempien keskuudessa sitteri on luonnoton, koska lasta on parempi kantaa koko ajan. Tutti ja tuttipullo ovat luonnottomia, koska ne eivät ole rintoja. Korvike on luonnotonta, koska se ei tule rinnasta.

Hänen mielestä kestovaippailu ja "liinailu" ovat shoppailukulttuuria äärimmillään. Vanhemmuuden sijasta puhutaan välineistä.

Kiintymysvanhemmuus on akateemisten äitien harrastus

Lääkäri William Sears toi 20 vuotta sitten keskusteluun käsitteen kiintymysvanhemmuus. Kiintymysvanhemmuuden oppia levitetään myös Suomessa.

Kiintymysvanhemmuuden kulmakiviä ovat Silfverbergin mukaan täysimetys (korvikkeen ja pulloruokinnan välttäminen), kantoliinat (vauva iholla vuorokauden ympäri), perhepeti (nukkuminen samassa vuoteessa lapsen kanssa) ja vaistovanhemmuus. Vaistovanhemmuudessa äiti ikään kuin näkymättömän antennin avulla tarkkailee vauvan jokaista inahdusta ja pyrkii vastaamaan tämän tarpeisiin aivan välittömästi.

Mentyään Kiintymysvanhemmuus-yhdistyksen nettisivuille Silfverberg  huomasi, että siellä maailma on yksinkertainen ja mustavalkoinen.

- Tässä todellisuudessa on kiintymysvanhempia ja sitten on niitä muita.

Kiintymysvanhemmuus on Silfverbergin mukaan akateemisten keskiluokkaisten naisten harrastus. Vuorokauden ympäri pyörivä vaistovanhemmuus vaatii resursseja ja aikaa.

- Sitä voi harjoittaa vain hyvin toimeentuleva nainen, jonka on tottunut pohtimaan valintojaan liikaakin, sanoo Silfverberg.

Kantoliinoista, kestovaipoista, perhepedistä ja täysimetyksestä muodostuva ekovanhemmuus kääntyy lopulta sisäänpäin perheeseen.

Silfverberg ihmettelee Äitikortti-kirjassaan, kuinka vihreiden ja pehmeiden arvojen kautta palataan 50-lukulaiseen perhekuvaan ja kotirouvakulttiin.

Suosittelemme sinulle