Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Elokuvaohjaaja Aleksei German kuoli

Pietarissa 74-vuotiaana kuolleen Germanin elokuvat Teiden vartiointi (1971) ja Ystäväni Ivan Lapshin (1983) kuuluvat neuvostoelokuvan merkittävimpiin klassikoihin.

Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäläinen elokuvaohjaaja Aleksei German on kuollut 74 vuoden iässä pietarilaisessa sairaalassa. Neuvostoelokuvan merkittävimpiin tekijöihin kuuluvan Germanin tunnetuimmat teokset ovat sotaelokuva Teiden vartiointi (Proverka na dorogah, NL 1971) ja 30-luvulle sijoittuva Ystäväni Ivan Lapshin (Moj drug Ivan Lapshin, NL 1983).

German kehitti omintakeisen ja konventioita rikkovan elokuvakerronnan tavan, ja häntä on pidetty Andrei Tarkovskin (1932 - 1986) ohella yhtenä sukupolvensa tärkeimmistä ohjaajista.

Germanin elokuvien kaunistelematon kuva Neuvostoliiton historiasta saattoi hänet usein vaikeuksiin sensuurin kanssa.

Aleksei Germanin ensimmäinen täysin oma ohjaus Teiden vartiointi perustuu hänen isänsä, kirjailija Juri Germanin, kertomukseen ja kertoo neuvostosotilaasta, joka yrittää voittaa takaisin tovereidensa luottamuksen palveltuaan saksalaisten riveissä.

Elokuvan esitys sallittiin vasta 1986, kun Neuvostoliiton johtoon oli noussut Mihail Gorbatshov.

Ystäväni Ivan Lapshin perustuu myös Aleksei Germanin isän kertomuksiin ja se kuvaa elämää pohjoisessa provinssikaupungissa 30-luvulla ennen Stalinin suurten puhdistusten alkua. Nimihenkilö on poliisiupseeri, joka taistelee brutaaleja rikollisjengejä vastaan.

Elokuva antaa ankaran realistisen kuvan köyhästä ja karusta ajasta, mutta toisaalta se kuvaa myös nuorta neuvostovaltiota rakentaneiden ihmisten optimismia ja innostusta.

Germanin poika Aleksei German nuorempi kertoo, että ohjaajamestarin viimeiseksi teokseksi jäävä elokuva Trudno byt bogom (Vaikeaa olla jumala) on lähes valmis ja saa ensiesityksensä lähiaikoina. Elokuva perustuu Arkadi ja Boris Strugatskin samannimiseen tieteisromaaniin vuodelta 1964.

Suosittelemme