Hyppää sisältöön

8-pallo -elokuva kuvaa huumeidenkäyttäjien ankaraa arkea

Aku Louhimiehen ohjaama 8-pallo perustuu siviilissä poliisina työskentelevän Marko Kilven vuonna 2011 ilmestyneeseen romaaniin Elävien kirjoihin.

Kohtaus elokuvasta 8-pallo. Jessica Grabowsky on 8-pallo-elokuvan Pike, vankilasta vapautuva pienen tytön äiti.
Kuva: Filmikamari
Esko Rautakorpi
Tähtiä.

Kilven edellinen kirja, Kadotetut (2009) nosti hänet aina Finlandia-ehdokkaaksi saakka. Kilven kaikissa kolmessa romaanissa rikos on yhteiskunnallinen ilmiö ja hänen kuvaamansa maailma hyvin raadollinen. Kirjailijan itsensä mukaan todellisuus on kuitenkin vielä hänen kirjojaankin raadollisempi. Erinomaista ainesta Aku Louhimiehen tapaiselle, voimakkaita aiheita käsittelevälle ohjaajalle.

Pike on vankilasta vapautuva pienen tytön äiti. Takanaan Pikellä on vuosia kestänyt huumeiden käyttö.

Hänen entistä ystäväpiiriään johtaa äärimmäiseen väkivaltaan kykenevä, kaikesta muusta kuin itsestään ja seuraavasta fiksistä välinpitämätön Lalli. Lalli on myös Piken lapsen isä. Vanhojen kavereiden saadessa selville Piken olinpaikan, he ovat pian vetämässä häntä takaisin entiseen elämään. Samoihin aikoihin kaupungilla alkaa levitä käyttäjänsä nopeasti tappava uusi huume, jonka jakelussa myös Lallilla on sormensa pelissä. Poliisin puolella asiaa tutkii vanhempi etsivä Elias, joka omista, muilta salaamistaan syistä, kantaa huolta Piken tulevaisuudesta.

Louhimiehen tietäen on selvää, että 8-pallo ei ole leppoisa pohjoismaalainen dekkarielokuva, vaan kyseessä on synkkä ja ahdistava kertomus. Toisin kuin Kilven romaanissa, on elokuvan keskiöön nostettu nimenomaan Piken tarina. Louhimies vie katsojan keskelle Piken elämää, joka ei vankilan jälkeen ole helppoa. Työtä ei saa, ja koska entisellä vankilalinnulla ei ole sosiaalista verkostoa, on hän lapsensa kanssa täysin yksin. Kun vanhat ystävät sitten löytävät Piken alkaa elokuvan armottomin tykitys, Louhimiehen kuvatessa kouriintuntuvan realistisen oloisesti huumeiden käyttäjien arkea. Joukon johtaja Lalli on armoton. Hän hallitsee muita pelon ja alistamisen kautta, eikä hän epäröi tappaa vaikka omaa lastaan jos se hänelle sopii. Louhimielle tyypillisesti mukana on myös rakastelukohtauksia, joista hellyys on kaukana.

Kaiken ahdistuksen keskellä elokuvassa kulkee mukana myös toisenlainen vire, pelastuksen ja ulospääsyn mahdollisuuden Pikelle mahdollisesti tarjoava rakkaus.

Louhimies osaa tehdä todella vimmaista elokuvaa. Tämäkin tarina nappaa katsojan imuunsa heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien, eikä sen syvälle mieleen syöpyvistä kuvista tahdo hevillä päästä irti.

Jos haluaisi, niin 8-palloa voisi moittia siitä, että se unohtaa välillä lähes täysin kuvioissa mukana olevat poliisit ja heidän työnsä. Tämän perinteisemmän dekkaripuolen syventäminen olisi tuonut tarinaan mukaan toisen tason ja tehnyt kokonaisuudesta, sanotaan nyt katsojaystävällisemmän.

Aku Louhimies tunnetaan hyvänä näyttelijäohjaajana. Pikeä esittää Jessica Grabowsky, joka tämän roolin myötä nousee suomalaisten naiselokuvanäyttelijöiden kärkikaartiin. Häikäilemätöntä Lallia esittää hyytävä Eero Aho. Elokuvan poliiseina nähdään hauskan miehen roolista ulospäässyt Pirkka-Pekka Petelius ja Mikko Leppilampi, jotka kaikkien muiden mukanaolevien tavoin tekevät vakuuttavaa työtä.

Suosittelemme sinulle