Hyppää sisältöön

Puinen päiväkoti kerää kiitosta

Puusta rakennetaan edelleen eniten omakotitaloja ja rivitaloja, mutta myös julkisia rakennuksia tehdään yhä enemmän kokonaan puusta. Puurakentamisen yleistymistä haittaavat asenteet ja kokemuksen puute. Myllykosken päiväkotilapset ovat totutelleet uuteen puupäiväkotiin viikon ajan.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kokonaan puusta rakennettu Myllykosken päiväkoti on toiminut uusissa tiloissa viikon ajan. Emmi Laurila on tykännyt uudesta päiväkodistaan "kauhean paljon".

- Tämä on kivan värinen, hän perustelee.

Myös päiväkodin johtaja Kirsi Lehtonen on tyytyväinen puurunkoiseen päiväkotiin.

- Puumateriaalin pystyy aistimaan ihanasta tuoksusta. Jos rakennusteknisistä asioista ei tiedä, niin välttämättä ulkonäöllisesti ei pysty arvioimaan, mistä materiaalista tämä on tehty, Kirsi Lehtonen sanoo.

Puurakentaminen vielä vähäistä

Tulevaisuudessa yhä useampi rakennus tehdään puusta runkoja myöten. Valtio haluaa lisätä puurakentamista, ja esimerkiksi uusia puukerrostaloalueita onkin kaavoitettu tuhansille asunnoille. Tästä huolimatta puurakentaminen ei ole vielä merkittävästi lisääntynyt esimerkiksi Kaakkois-Suomessa.

- Suunnittelijoiden täytyy sisäistää, että puu on uusi materiaali, mihin pitää hankkia oppia ja osaamista, että voidaan suunnitella hyvin. Tietysti hyvin merkittävä on käyttäjien suhtautuminen puuhun. Esimerkiksi kerrostaloasumisessa ostajat eivät ole ainakaan vielä ison joukoin kiinnostuneet puurakentamisesta, sanoo Rakennusteollisuuden aluepäällikkö Raimo Hovi.

Varsinkin Kouvola on yrittänyt saada puurakentamisesta uutta teollisuudenalaa. Vaikka puukerrostaloja ei ole vielä näkynyt, puurakentaminen alkaa lisääntyä kaupungissa pikkuhiljaa. Voikkaan vanhassa paperitehtaassa viime vuonna aloittanut Woodprime-elementtitehdas palkkaa maaliskuussa 15 uutta työntekijää ja muuttaa keväällä entistä isompiin tehdastiloihin.

- Kokemuksia pitäisi saada, niin sen jälkeen rohkeus tehdä lisääntyy. Uskon, että kun tulee tarjontaa, niin ehkä sitten myös kysyntä lisääntyy suuren yleisön keskuudessa, Raimo Hovi sanoo.

Suosittelemme sinulle