Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: Välimeren ruokavalio vähentää sydänongelmien riskiä

Välimeren ruokavaliota on pitkään ylistetty terveellisenä, mutta kattavaa tutkimusta ruokavalion vaikutuksista ei ole ollut. Tuoreessa tutkimuksessa osallistujien ruokavalioita seurattiin tarkkaan laboratoriokokein. Kalliit raaka-aineet tarjottiin osallistujille maksutta.

Sisilialaisia oliiveja.
Kuva: YLE Päivi Solja
Hanne-Mari Tarvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi laajimmista tähän mennessä tehdyistä tieteellisistä tutkimuksista Välimeren ruokavalion vaikutuksista osoittaa, että Välimeren ruokavalio voi vähentää sydän- ja verisuoniongelmien, kuten aivohalvauksen riskiä vanhoilla ihmisillä, joilla sydänsairauksien riski on korkeampi.

Tutkimus julkaistiin tänään maanantaina _New England Journal of Medicine _-julkaisussa. Tuloksista keskustellaan ravintokonferenssissa Loma Lindassa Kaliforniassa.

Tutkimusta tehtiin Espanjassa viiden vuoden ajan ja siihen osallistui 7 500  ihmistä.

Välimeren ruokavaliota noudattaneiden, runsaasti oliiviöljyä käyttäneiden sekä paljon pähkinöitä syöneiden osallistujien riski kärsiä merkittävistä sydän- ja verisuoniongelmista oli 30 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.

Tutkimuksessa Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä, kalaa, kanaa, papuja, tomaattikastiketta, salaatteja, viiniä ja vain vähän leivottuja ruokia.

Ruokavaliota noudatettiin vuosia

Välimeren ruokavaliota on pitkään arvostettu terveellisenä ruokavaliona, mutta arviot ovat perustuneet havainnointitutkimuksiin, joiden avulla ei ole voitu tehdä laajempia yleistyksiä.

Nyt julkaistu uusi tutkimus on kattavampi, koska tutkittavat noudattivat ruokavalioita pitkän aikaa ja heitä seurattiin tarkasti tutkimuksen ajan. Lääkärit tekivät muun muassa laboratoriokokeita vahvistaakseen, että ne osallistujat joiden oli määrä noudattaa Välimeren ruokavaliota söivät suositellut määrät oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Suuri osa tutkittavista käytti kolesteroli- ja verenpainelääkitystä. Lääkärit eivät muuttaneet tutkittaville määrättyjä lääkityksiä, tutkimusta johtanut Barcelonan Hospital Clinicin lääkäri Ramon Estruch sanoi.

- Mielestämme ensiaskeleena sydänongelmien ennaltaehkäisyssä ruokavalio on parempi vaihtoehto kuin lääkkeet, Estruch sanoi.

Tutkimuksen tavoitteena ei ollut tutkittavien painon putoaminen, joten tutkittaville ei määrätty tarkkoja ruokavalioita tai sopivia kalorimääriä. Osalistujista Suurimman osan oli helppo noudattaa ruokavaliota - vain 7 prosenttia jätti tutkimuksen kesken kahden vuoden kuluessa.

"Ensiaskeleena sydänongelmien ennaltaehkäisyyn ruokavalio on parempi vaihtoehto kuin lääkkeet."

Lääkäri Ramon Estruch

Käytetyllä öljyllä todennäköisesti vaikutus tuloksiin

Tutkijat tarjosivat oliiviöljyn ja pähkinät, joten osallistujat eivät joutuneet maksamaan melko kalliita ruoka-aineita itse. Öljytyypillä on oletettavasti vaikutusta tutkimustuloksiin. Osallistujille tarjottiin ekstra-neitsytoliiviöljyä, jonka ravintoarvot ovat tavallista tai kevytoliiviöljyä korkeammat.

Tutkimukseen osallistuneet olivat 55 - 80-vuotiaita ja hieman yli puolet heistä oli naisia. Kellään osallistujista ei ollut sydänsairautta tutkimuksen alkaessa, mutta heillä oli korkea sydänsairauksien riski terveysongelmien vuoksi. Puolella oli diabetes ja suurin osa oli ylipainoisia ja heidän kolesteroli- ja verenpainearvonsa olivat korkeat.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatetiin Välimeren ruokavaliota, jota täydennettiin joko ekstraneitsytoliiviöljyllä tai saksanpähkinoillä, hasselpähkinöillä ja manteleilla.

Kolmas ryhmä noudatti vähärasvaista ruokavaliota, joka sisälsi runsaasti leipää, perunoita, pastaa, riisiä, hedelmiä, vihanneksia ja kalaa sekä hieman leivottuja ruokia, pähkinöitä, öljyjä ja punaista lihaa.

Itsenäiset valvojat päättivät tutkimuksen lähes viiden vuoden jälkeen, kun he havaitsivat vähemmän ongelmia Välimeren ruokavaliota noudattavilla ihmisillä. Tutkijat seurasivat sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja sydänongelmista johtuvia kuolemia. Aivohalvausten kohdalla ruokavaliolla oli suurin merkitys.

Tutkimuksen rahoitti Espanjan hallituksen terveystutkimusvirasto.

Tutkimus The New England Journal of Medicinen sivuilla

Suosittelemme