Luonnonturkikset halutaan hyödyntää nykyistä paremmin. Suomessa kuolee vuosittain satoja tuhansia luonnonvaraisia eläimiä metsästyksessä, liikenteessä ja onnettomuuksissa. Suuri osa lihoista käytetään ravinnoksi, mutta etenkin turkis ja nahka jäävät usein hyödyntämättä.
Eläimen osia on hyödynnetty ihmiskunnan esihistoriasta asti.
Kaarlo Nygrén
- Eläimistä voitaisiin hyödyntää turkis, pintanahka, karva, höyhenet, luut ja jänteet. Niitä on saatavilla niin pitkään, kuin luonnossa on eläimiä. Eläimen osia on hyödynnetty ihmiskunnan esihistoriasta asti, kertoo Luonnonturkisyhdistyksen puheenjohtaja Kaarlo Nygrén.
Syitä huonoon hyödyntämisasteeseen ovat muun muassa se, että eläinten osien keräily ja käsittely on puutteellista, lopputuotteiden asema markkinoilla on epävakaa ja niiden hinta ei kata pyynnin ja käsittelyn kustannuksia.
Luonnonturkisyhdistys on rekisteröinyt Villi suomalainen turkis -tavaramerkin, jonka avulla turkis voidaan jäljittää. Näin ostaja voi varmistua sen luonnollisesta alkuperästä, pyynnin laillisuudesta ja pyyntipaikasta.
- Turkiksesta tehdään eettinen tuote. Sen turkisnumero pysyy nahassa myyntitiskille saakka ja ostaja voi tarkistaa tiedot numeron perusteella. Samaan tapaan, kuin kananmunat jäljittää koodin perusteella, Nygrén selvittää.
Oppia jakoon ympäriä maata
Luonnonturkisyhdistys ja Metsästäjäliitto järjestävät valtakunnallisen koulutuskiertueen, jolla koulutetaan uusia pienpetojen käsittelyn kouluttajia. Kahdeksassa maakunnassa järjestettävät koulutukset on tarkoitettu pienpetojen nylkemisen jo osaaville, jotka ovat kiinnostuneita opettamaan asiaa eteenpäin. Koulutukseen voivat tulla myös luonnonturkiksista kiinnostuneet metsästäjät.
Orava on ollut erittäin tärkeä turkiseläin, mutta se on lähes unohtunut.
Kaarlo Nygrén
- Keskitymme Suomeen tuotuihin lajeihin, kuten minkkeihin ja supikoiraan. Lisäksi käsittelemme punakettua ja jänistä sekä oravaa. Orava on ollut erittäin tärkeä turkiseläin, mutta se on lähes unohtunut. Siitä saadaan erinomaista hienoa turkista ja oravahan on myös syötävä laji, Nygrén kertoo.
Koulutuskiertue alkaa lauantaina Joensuusta. Myöhemmin tilaisuuksia järjestetään Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa, Oulussa, Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa. Turkisten hyödyntämiskoulutus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tavoitteena on edistää riistasaaliin hyötykäyttöä ja tuotteiden arvostusta.