Hyppää sisältöön

Kuva mädäntyneestä rysästä raivostutti kalastusharrastajat

Kotkan edustalta napatut kuvat kiristävät ammatti- ja harrastuskalastajien entisestään huonoja välejä. Poistokalastukseen käytettyjen rysien pelätään myös tyhjentävän vesiä arvokalasta. Kalastusbiologin mukaan pelko on turha ja rysä laillinen.

Yle uutisoi mädän kalan täyttämästä rysästä jo vuonna 2013. Sen jälkeen useampia vastaavia kuvia on kiertänyt sosiaalisessa mediassa. Kuva: Santeri Laapio

Ammattikalastajien ja vapaa-ajan kalastajien välisissä suhteissa on kytenyt pitkään. Viime kesänä Kotkan edustalta napatut kuvat ovat puhaltaneet hiilloksen liekkiin. Varsinkin sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoidaan kirpeästi.

Sanasodan aiheuttaneet kuvat otettiin kotkalaisen ammattikalastajan Sunilanlahdelle asettamasta poistokalastusrysästä. Rysä on täysin luvallinen ja laillisesti asetettu.

Vapaa-ajan kalastajat ovat raivostuneet, koska rysän tyhjennys on selvästi laiminlyöty ja kalat mädäntyneet rysän sisään. Rysä tulisi EU-lainsäädännön mukaan tyhjentää 48 tunnin välein.

Kuvasta näkyy myös, että seassa on arvokalaa, jotka tulisi päästää rysästä pois.

- Tuo ei ole pelkkää särkeä, tai sitten on todella isoja särkiä kyseessä, tokaisee kotkalainen kalastuksenvalvoja Janne Nygren kuvasta.

ELY-keskus: Kyseessä yksittäistapaus

Valtion rahoittama poistokalastusohjelma käynnistyi vuonna 2011. Tarkoitus on pyytää talteen fosforia sisältävää roskakalaa ja parantaa veden laatua. Jokaista myytyä särkikalakiloa kohden kalastajalle maksetaan korvausta 42 senttiä.

Tuo pyydys ei ole sellainen, mikä pyytää jalokalaa.

Kauko Poikola

ELY-keskuksen kalastusbiologi Kauko Poikola tyynnyttelee kuvista päreensä polttaneita. Poikolan mukaan kyseessä on valitettava yksittäistapaus, mutta ei rikos.

- Mistään laittomuudesta tai luvattomuudesta ei kysymys. Tässä on enemmän eettinen kuvio taustalla.

- Kyseinen kalastaja kertoi, että kalaa tuli silloin niin paljon, että rysää ei ehtinyt kokea joka päivä. Tiedän tämän paikan ja siellähän vesi lämpenee aika lailla. Kaloilta on varmaankin loppunut happi, Poikola arvelee.

Hänen mukaansa vastaavanlaisia tapauksia ei satu usein. Poikola muistuttaa myös, että mädäntyneestä kalasta ei makseta minkäänlaista korvausta, joten kalastaja ei hyödy tilanteesta. 

Rysiä ei pystytä valvomaan

Rysälle on myönnetty lupa paikalta, joka on keskellä passiivikalastuksen kieltoaluetta. Alueella ei saa esimerkiksi verkkokalastaa tai käyttää katiskoja. Rysän kohdalta on noin kaksi kilometriä Kymijoen suistolle ja vapaa-ajankalastajien suosimille Korkeakosken kalavesille.

- Minun mielestäni tämä rysä on aivan väärässä paikassa, Janne Nygren sanoo.

Nygrenin ja monen muun pelkona on, että rysät harventavat arvokalakantoja, sillä lohikalat vaeltavat jokisuistoon rysän kohdalta.

- Siitä kyllä kulkee lohikalaa, mutta tuo pyydys ei ole sellainen, mikä pyytää jalokalaa. On todella ihmeellinen sattuma, että tuonne on joku lohikala joutunut rysään, Kauko Poikola hämmästelee.

Tuo ei ole pelkkää särkeä, tai sitten on todella isoja särkiä kyseessä.

Janne Nygren

Yksittäisten rysien merkitystä kalakantaan on vaikea selvittää, koska muuttujia on paljon.

Kalastuksenvalvoja Jarmo Salo ei usko, että rysät vaikuttavat merkittävästi arvokalojen määrään, mutta alueen matkailuun sitäkin enemmän.

- Kun luvasta maksaneet ihmiset menevät joelle kalastamaan ja näkevät tällaisen täynnä kalaa olevan rysän, he alkavat miettiä, onko luvasta järkeä maksaa. He olettavat, että tuonne jää suurin osa kaloista, Salo pohtii.

Poikola kertoo, että kalastajan mukaan lohikaloja päätyy rysään kesän aikana vain muutamia. ELY-keskus joutuu luottamaan kalastajan sanaan, sillä valvontaan ei ole resursseja.

Tavoite yhteinen, "kokemukset erittäin hyviä"

Luvan poistokalastukselle myöntää vesien omistaja, tässä tapauksessa Kotkan kaupunki. Kaupungin maankäyttöinsinööri Tom Masalin kertoo, että lupa myönnettiin kalastajan itse ehdottamasta paikasta.

Masalinin mukaan poistokalastustoiminta on pyörinyt tätä tapausta lukuun ottamatta hyvin. ELY-keskus on samalla kannalla.

- Poistokalastuskokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Yhteinen tavoitehan tässä on: parannetaan vesien laatua ja kalakantojen rakennetta.

- Kun ammattikalastajat kohdentavat kalastusta vähempiarvoisiin kaloihin, jalokalat ikään kuin säästyvät. Niitä kalastetaan paljon vähemmän, Poikola sanoo.

Rysän omistava kotkalainen kalastaja ei halunnut kommentoida asiaa julkisesti.

Suosittelemme sinulle