Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pelimies on luova ja rohkea

Pelintekijältä vaaditaan sellaista perehtyneisyyttä ja harrastuneisuutta alaansa, että viimeistään opiskellessa timantit erottuvat kivistä. Kajaanin ammattikorkeakoulussa peliteknologian opinnoissa ovat vuosikurssit timantteja täynnä.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva pelintekijä Kari Ahdan tietokoneen ääressä.
Kari Ahdan opiskelee Kajaanin ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta pelituottajaksi. Kuva: Katja Oittinen / Yle
Katja Oittinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva nelikko osallistui Global Game Jamin Suomen osakilpailuun, voitti sen ja odottaa tietoa maailmanosakilpailusta.

Kilpailuviikonloppuna porukka teki pelin Insight, joka ei syntynyt perinteisellä tavalla univelkaisena ja limsan voimalla.

- Ensimmäisen päivän vain suunnittelimme, kävimme kotona nukkumassa kunnon yöunet ja toisena päivän palasimme kisapaikalle tekemään pelin. Meillä oli selkeä visio, energiaa ja pääsimme toteuttamaan haluamamme pelin, kertoo tiimin tuottajaopiskelija Kari Ahdan.

Kuvakaappaus Insight-pelistä.
Kuva: Indecisive Games

Insight-pelissä liikutaan sokean supersankarin maailmassa ja hahmotetaan ympäristöä sankarin sisäisten kykyjen kautta. Peli voitti 137 muuta 48 tunnin aikana tehtyä peliä.

Suunnittelu ja tiimi ratkaisee

Ahdan liputtaa hyvän suunnittelun ja valmistautumisen puolesta.

- Monissa projekteissa ei pysytä aikataulussa sen vuoksi, että ei onnistuta suunnittelussa. Opiskellessa on huomannut sen, että ennakkovalmistelu ratkaisee paljon.

Ahdan korostaa myös hyvän tiimin merkitystä pelejä tehtäessä.

- Hyvä ja vahva tiimi, joka puskee samaan suuntaan, on mahdottoman tärkeä. Olemme saman porukan kanssa tehneet opiskeluaikana hommia, ja meillä on hyvä henki.

- Meidänkin tiimissä on hieman hiljaisempia perinteisiä koodareita, mutta olemme löytäneet tavan kommunikoida. Näin saamme kaikista ulos sen olennaisen luovuuden työn kannalta. Hyvillä perusteluilla oman näkemyksen pystyy aina tuomaan pöytään.

Ahdan vaihto-opiskeli Thaimaassa vuonna 2011, ja pelintekotaitojen lisäksi karttui kärsivällisyys.

- Kun kielimuuri oli ylitetty, pyysimme esimerkiksi piirroksia supersankareista. Sieltä tuli juttuja, joita emme ikinä olisi itse keksineet.

Kajaanissa suotuisat olosuhteet

Ahdan kehuu Kajaanin tarjoavan pelialan opiskelijalle hyvät mahdollisuudet kehittyä.

- Olemme saaneet koululta toimistotilat, laitteet ja ohjelmistolisenssit käyttöömme. Se on kullanarvoista varsinkin opiskelijatiimille.

Olemme saaneet koululta toimistotilat, laitteet ja ohjelmistolisenssit käyttöömme. Se on kullanarvoista varsinkin opiskelijatiimille.

Kari Ahdan

- Ilman ammattikorkeakoulun apua ei meillä olisi koulun ulkopuoliseen harrastuneisuuteen varaa. Ei tarvitse tyytyä haaveilemaan, kun voi toteuttaa ideoitaan, Ahdan kertoo.

Opiskelujen jälkeen Ahdan aikoo saada peleistä elantonsa eikä digitaalinen työnteko ole sidottu paikkaan. Kajaanissa alkanut pelialan hanke yrittää saada osaajat jäämään Kainuuseen.

- Olosuhteet supertietokoneiden kyljessä ovat pelialalle erinomaiset. Nämä opiskelijat pitäisi vielä saada sitoutettua Kajaaniin, vinkkaa Kainuun Edusta hankkeen vetäjä Timo Surma-aho.

Sitouttaminen tarkoittaa asioita, joita ei hanke voi määrätä kuten parisuhdetta sekä perheen ja kodin perustamista Kainuuseen. Joko Kari Ahdanilta löytyy kajaanilainen tyttöystävä?

- Ei, nuori mies nauraa.

Suosittelemme