Tieto- ja viestintätekniikan (ict) palveluita tulee jatkuvasti lisää. Kuvan- ja videonlaatu paranee, yhteydet nopeutuvat. Koko digitaalisen teollisuuden kasvuvauhti on huimaava.
- Tarvitaan nopeampia verkkoja, enemmän laskentaa, paljon enemmän tallennustilaa. Kasvukäyrät ovat tuhansissa prosenteissa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.
Rautaa pitää olla lisää, jotta aiempaa paremmat palvelut pyörivät. Ja tämä lisää sähkönkulutusta.
Sähkönkulutus nousee
Ict-palvelut on jo nyt sähkön superkäyttäjä ja kasvu jatkuu. Esimerkiksi nettijätti Google laajentaa parhaillaan palvelinkeskustaan Haminassa. Sen sähkönkulutusta ei kerrota julkisuuteen.
Sähkönkulutuksen tason voi kuitenkin päätellä Energiateollisuus ry:n kaupunkikohtaisesta kulutustilastosta.
Tilaston mukaan Haminan kaupungin palvelu- ja rakennuspuolen, johon datasali lasketaan, sähkönkulutus harppasi Haminassa 79 gigawattitunnista 116 GWh:iin vuonna 2011. Kasvua oli 47 prosenttia. Nousu vastaa yli 2 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista energiankulutusta.
Googlen palvelinkeskus avattiin saman vuoden syyskuussa. Kasvua selittää suurimmaksi osin palvelinkeskuksen käynnistyminen Summan paperitehtaan vanhoissa tiloissa.
"Faktat pöytään"
Professori Jukka Manner kertoo, että ict-ala vastasi kymmenestä prosentista brittien sähkönkulutuksesta jo vuonna 2007. On arvioitu, että globaalista energiankulutuksesta kymmenesosa kului ict-palveluissa vuonna 2010. Ilmastopäästöistä ict tuottaa 2 - 3 prosenttia, mutta suunta on ylöspäin.
Tarvitaan nopeampia verkkoja, enemmän laskentaa, paljon enemmän tallennustilaa. Kasvukäyrät ovat tuhansissa prosenteissa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.
Jukka Manner
- Fakta olisi nyt otettava pöydälle. Globaalisti taso on jo 10 prosentin luokkaa, ja Suomessa on se vielä isompi. Eli merkittävä osa koko Suomen energiankulutuksesta menee it-sektorille.
Manner arvioi, että Suomen sähkönkulutuksesta ict saattaisi olla 10 - 20 prosentin luokkaa ensi vuosikymmenellä. Tämä vastaisi suuren ydinvoimalan vuotuista sähköntuotantoa.
Energiatehokkuutta parannettava
Otaniemessä Espoossa, Aalto-yliopiston uudessa laboratoriossa tutkitaan jo keinoja palvelinkeskusten energiatehokkuuden parantamiseksi. Ensimmäinen askel on ottaa koneiden tuottama lämpö talteen ja lämmittää sillä muita yliopiston tiloja.
Labotorioinsinööri Markus Peuhkuri kannustaa it-firmoja tekemään saman omissa palvelinkeskuksissaan.
- Tällainen järjestelmä maksaa itsensä takaisin vuodessa tai kahdessa.
Esimerkiksi Haminassa Google johtaa Gmailin ja YouTuben käytöstä syntyvän lämmön mereen.
Optimointia sähkönkäyttöön
Sähköä voitaisiin puolestaan säästää laitteiden ja ohjelmistojen optimoinnilla jopa useita kymmeniä prosentteja. Esimerkiksi valtion palvelinkeskukset hyrräävät 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka valtion verkkopalveluille on vähän kysyntää öisin.
Manner vaatii myös poliitikkoja terästäymään. Sääntelyä pitää lisätä, jos energiatehokkuuteen ei muuten tartuta.
- It-puoli on 15 vuotta jäljessä autoalaa. Jos autoalalla on sääntelyä, on kulutusarvoja ja verotuksella Suomessa vaikutetaan energiantehokkaaseen käyttöön, niin it-alalla voisi tehdä saman. Jos ei hyvällä niin sitten pahalla, Manner sanoo.
Manner sanoo, että it-ala käyttää sähköä hövelisti, koska se on yksinkertaisesti niin halpaa.