Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

USA:n sotilaille pitkät tuomiot raiskauksesta Okinawassa

Yhdysvaltain tukikohdat hiertävät Okinawan asukkaita sotilaiden käytöksen vuoksi.

Okinawan asukkaat osoittavat mieltään saarelle sijoitettuja yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan.
Okinawan asukkaat osoittivat mieltään saarelle sijoitettuja yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan maaliskuussa 2008. Alkuperäinen syy mielenosoitukselle olivat yhdysvaltalaista merijalkaväen sotilasta vastaan nostetut raiskaussyytteet. Kuva: Hitoshi Maeshiro / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahdelle yhdysvaltalaissotilaalle on langetettu pitkät vankeustuomiot raiskauksesta Japanissa Okinawassa, jossa miehet palvelivat Yhdysvaltain sotilastukikohdassa.

Miehet tuomittiin yhdeksäksi ja kymmeneksi vuodeksi vankeuteen viime syksynä tekemästään raiskauksesta ja ryöstöstä.

Tapaus on nostattanut Okinawalla ja myös muualla Japanissa kuohuntaa Yhdysvaltain tukikohtia vastaan. Tilanteen rauhoittamiseksi kaikki yhdysvaltalaissotilaat määrättiin Japanissa öiseen ulkonaliikkumiskieltoon.

Lisäksi on rajoitettu heidän oikeuttaan nauttia alkoholia muualla kuin tukikohdassa.

USA ei halua luopua Okinawan tukikohdista

Okinawalla suhde Yhdysvaltain sotilaisiin on ollut pitkään hyvin tulehtunut. Saarelle on sijoitettu puolet Japanissa olevista 47 000 yhdysvaltalaissotilasta.

Paikalliset asukkaat ovat usein syyttäneet tukikohdistaan lomailevia sotilaita raiskauksista ja ahdistelusta sekä liikennerikkomuksista ja humalaisesta metelöinnistä.

Yhdysvallat pitää saarta ratkaisevan tärkeänä sillanpäänä alueella, jossa Kiina vahvistaa sotilaallista valtaansa.

Vuonna 1995 Yhdysvallat kuitenkin vähensi tuntuvasti sotilaidensa määrää Okinawalla, kun 12-vuotiaan tytön joukkoraiskaus oli aiheuttanut rajuja mielenosoituksia.

Suosittelemme