Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vanhamäelle halutaan taas pakolaisnuoria – Suonenjoki epäilevällä kannalla

Vanhamäki-säätiö haluaisi käynnistää pakolaisten perheryhmäkotitoiminnan uudelleen. Suonenjoen sosiaalilautakunta pelkää, että säätiön voimavarat eivät välttämättä riitä sekä lastenkodin että ryhmäkodin ylläpitämiseen.

Vanhamäen toimintakeskus Suonenjoella.
Kuva: Marianne Mattila / Yle
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suonenjoella Vanhamäki-säätiö haluaa aloittaa uudelleen pakolaislasten perheryhmäkotitoiminnan.

Vanhamäkeen tuli 12 pakolaisnuorta Somaliasta vuonna 2009. Perheryhmäkotitoiminta loppui kuitenkin viime elokuussa, kun nuoret tulivat täysi-ikäisiksi ja siirtyivät ammattiin valmistaviin koulutuksiin. Nyt säätiö haluaisi ottaa Vanhamäelle 10 - 14 alaikäistä pakolaislasta.

Suonenjoen sosiaalilautakunta haluaa säätiöltä selvityksen siitä miten perheryhmäkodin 250 euron vuorokausihinta muodostuu.

Sosiaalitoimi arvostelee Vanhamäki-säätiötä siitä, että aiemman pakolaistoiminnan aikana laskutuksessa oli epäselvyyksiä. Tuolloin säätiö laskutti kuntaa täydeltä kuukaudelta, vaikka lapsi oli muuttanut kesken kuukautta pois Suonenjoelta.

Sosiaalilautakunta vaatii myös Suonenjoen kaupungin selkiyttävän laskutuskäytäntönsä Vanhamäki-säätiön kanssa.

"Lastenkodin toiminta ei saa vaarantua"

Säätiön pakolaistyön kokonaiskustannukset olivat aiemmin 48 000 -100 000 euroa kuukaudessa. ELY-keskus korvasi kustannukset kunnalle täysimääräisinä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa laskutuksesta. 

Vanhamäki-säätiö pyörittää myös 21-paikkaista lastenkotia. Suonenjoen sosiaalilautakunta toteaa lausunnossaan, että perheryhmäkotitoiminnan uudelleen käynnistäminen ei saa vaarantaa Vanhamäen lastenkodin nykyistä toimintaa.

Lautakunta kehottaa säätiötä arvioimaan realistisesti riittävätkö sen voimavarat molempiin toimintoihin. Säätiö on esittänyt sopimuksen tekemistä pakolaisnuorten ryhmäkotitoiminnasta Suonenjoen kaupungin kanssa. 

Suosittelemme