Hyppää sisältöön

Vanki Kati tietää mitä on tosielämän 8-pallo

Hämeenlinnan vankila on näkyvässä osassa viikko sitten ensi-iltansa saaneessa Aku Louhimiehen ohjaamassa elokuvassa 8-pallo. Elokuva esitettiin perjantaina vangeille. Siellä sen näki myös huumeista vankilakierteeseen joutunut Kati Ranta, joka antoi tunnustusta ohjaajalle.

Kati Ranta pitää Aku Louhimiehen 8-pallo -elokuvaa onnistuneena kuvauksena huumemaailmasta. - Se saattaa olla raskas niille jotka oikeasti elävät siinä maailmassa, hän tuumii. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan vankilassa  8-pallo -elokuvaa oli katsomassa kuutisenkymmentä vankia. Heille osa elokuvan ympäristöstä on varsin tuttua, sillä elokuvaa kuvattiin myös samassa vankilassa.

Ohjaaja Aku Louhimiehen elokuva kertoo vankilasta vapautuvasta pienen tytön äidistä, joka pyrkii irti menneisyyden taakasta ja haluaa aloittaa uuden elämän.

Kaikista elokuvista, mitä minä olen nähnyt tästä aihepiiristä, tämä on kaikkein realistisin.

Kati Ranta

Elokuvan katsoneiden vankien mielestä 8-pallo antaa varsin todenmukaisen kuvan huumeiden takia pohjalla olevien ihmisten elämästä.

- Kaikista elokuvista, mitä minä olen nähnyt tästä aihepiiristä, tämä on kaikkein realistisin,  Itse en onneksi ole koskaan elänyt ihan näin rappiollista elämää. Olen kuitenkin nähnyt ja tunnenkin silti näitä ihmisiä. Itse en tuollaista elämää halaja, tuumii Viiden vuoden huumetuomiotaan istuva helsinkiläinen Kati Ranta.

Aku Louhimies kuvaa "rapanisteja"

Hän muistuttaa, että huumeiden käyttäjiä on monenlaisia. Louhimies kuvaa Katin mielestä onnistuneesti juuri "rapanistien" elämää.

8-pallossa käydään läpi nuoren äidin taistelua menneisyyden taakan ja uuden elämän välillä. Samanlaista taistelua, mutta todellisuudessa käy moni Hämeenlinnan vankilassakin rangaistustaan kärsivä ja vapautumistaan odottava vanki.

Kati Ranta sanoo, että omat valinnat ratkaisevat, kuinka hyvin kaidalla tiellä pysyy. Itse hän haluaa auttaa muita huumeista irti, mutta vasta myöhemmin.

- Koen, että minulla saattaisi olla vertaistyöntekijänä aika paljon annettavaa sekä vanhemmille että nuoremmillekin huumeiden käyttäjille, jotka tahtovat irti siitä elämästä. Mutta sen aika ei ole vielä, vaan minun on itse päästä ensin vahvalle pohjalle, sanoo Kati Ranta.

Suosittelemme sinulle