Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Heikkinen on huolissaan mieshiihdon tulevaisuudesta – "Karu tilanne tulee eteen"

Suomen maajoukkueen mieshiihtäjät ovat huolissaan hiihdon tulevaisuudesta. Matti Heikkisen mielestä olisi jo aika vaihtaa puheet teoiksi.

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen Kuva: Lehtikuva
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

**VAL DI FIEMME. **Suomen miesten hiihdossa ajat ovat olleet ankeita yksittäisiä huippuja lukuun ottamatta viime vuosina ja vielä karumpaa tulevaisuutta voidaan povata, jos asioille ei tehdä mitään. Myös maajoukkuehiihtäjät ovat tästä huolissaan ja haluavat, että asioille tehdään jotain.

- Naisten puolella tilanne on hyvä, mutta mieshiihdon osalta pitää kaikkien nyt viimeistään ruveta kantamaan kortensa kekoon. Pitää tehdä asioita, ne eivät tapahdu itsekseen. Monta vuotta tätä on puhuttu, mutta mitään ei ole tapahtunut, Matti Heikkinen totesi tuskastuneena Yle Urheilun haastattelussa.

Heikkisen mukaan maastohiihdossa pitäisi miettiä kunnolla, miten nykyisen huipun takana tehdään tulevia huippuja. Hänen mielestään noin 18-20-vuotiaisiin pitäisi nyt satsata ja valita tästä ikäluokasta lahjakkuudet, joita lähdetään viemään eteenpäin.

- Vuodet menevät nopeasti, ja karu tilanne tulee eteen ennemmin tai myöhemmin, kun jossain vaiheessa väistämättä sukupolvenvaihdos täytyy tehdä, hän sanoi.  

- Meillä on rajalliset resurssit, mutta resursseja kyllä löytyy, kun oikeasta narusta vedetään. Pitää vain tehdä sellainen tuote, paketti ja porukka, johon ruvetaan satsaamaan ja jota ryhdytään myymään. Kerätään resurssit ja sitten tehdään kestävyysurheilua ja rajua työtä.

Tekijöitä täytyy löytyä

Heikkisen mukaan sama ongelma on koko suomalaisessa kestävyysurheilussa: puhetta kyllä riittää, mutta teot jäävät vähäisiksi.

- Pitää pystyä resursoimaan, priorisoimaan ja tekemään valintoja. Aina välillä joutuu tekemään valintoja niin, etteivät ne välttämättä ole mukavia kaikille osapuolille. Mutta on tärkeää ottaa riskejä ja satsata johonkin. Sitä kautta tuloksiakin tulee.

Kun ihminen tulee täyteen ikään, niin siinä alkavat kestävyysurheilussa monesti ne suurimmat haasteet.

Matti Heikkinen

Heikkisen mukaan suomalainen valmennus ei ole onnistunut, koska huippuja ei ole tullut. Hyviä elementtejä toki on ja seuroissa tehdään hyvää juniorityötä, mutta se ei riitä.

- Pitää muistaa, että kun ihminen tulee täyteen ikään, niin siinä alkavat kestävyysurheilussa monesti ne suurimmat haasteet. Ikäluokkaan 18-24 vuotta pitää pystyä satsaamaan paljon.

Heikkinen korostaa, että hän haluaa urheilijana pitää asiasta ääntä ja hän voi kertoa asiasta mielipiteensä, mutta tekijöiden pitää löytyä muualta.

- Niin kauan kuin urheilen, keskityn omiin asioihini ja yksilölliseen tekemiseen. Se on kaiken avain. Emme me voi muuta kuin sanoa asioita, muistuttaa, että vuodet vierivät ja asioita pitäisi tapahtua. Loppu on muiden ihmisten päätettävissä.

Suosittelemme