Hyppää sisältöön

Pikavippiongelma räjähti käsiin Satakunnassa

Satakunnan käräjäoikeudessä käsiteltiin viime vuonna jo noin 20 000 pikavippiä. Määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti, sillä muutama vuosi sitten pikavippien määrä oli noin neljännes nykyisestä.

Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Lore Korpelainen,
Tapio Termonen

Pikavippien käsittely työllistää Satakunnan käräjäoikeutta nyt toden teolla. Viime vuonna Satakunnan käräjäoikeudessa käsiteltiin jo noin 20 000 pikavippitapausta. Määrä on todella suuri, sillä kaikkien juttujen yhteismäärä Satakunnan käräjäoikeudessa oli viime vuonna noin 23 000.

- Kyllä näitä pikavippitapauksia on laidasta laitaan. Mutta voi sanoa, että siellä peritään hyvin pieniä saatavia,  joihin kertyy sitten perintäkuluja ja oikeudenkäyntikuluja, kertoo Satakunnan käräjäoikeuden laamanni Martti Juntikka.

Henkilökunta täystyöllistetty

Laamanni Martti Juntikan mukaan käräjäoikeuden henkilökunta on nyt kovan työpaineen alla. Pikavippien aiheuttama työtaakka on aivan valtava ja aikatauluista on jo vaikea pitää kiinni. Tähän mennessä aikataulussa on suurin piirtein pysytty, mutta jatkossa voi olla ongelmia.

Pikavippien aiheuttama työtaakka on aivan valtava.

Laamanni Martti Juntikka

- Mikäli pikavippien määrä kasvaa edelleen,  niin sitten sillä on vaikutusta jo muiden juttujen käsittelyaikatauluun. Nyt ollaan ihan siinä rajalla, Juntikka sanoo.

Pikavippivelkojat eivät helposti jousta

Pikaluottojen suosio näkyy myös Porin talous- ja velkaneuvonnassa. Yhä useammalla neuvontaan hakeutuvalla on muiden luottojen ohella maksettavana  pikavippejä.  

Olen erityisen huolestunut nuorista, jotka ottavat pikavippejä, vaikkei heillä ole ammattia eikä työpaikkaa.

Talous- ja velkaneuvoja Arja Jokinen

-Usein pikavipeillä on yritetty hoitaa vanhoja luottoja ja velkakierre on valmis, kertoo talous- ja velkaneuvoja Arja Jokinen.

Jokinen sanoo olevansa erityisen huolestunut nuorista, jotka ottavat pikavippejä, vaikkei heillä ole ammattia eikä työpaikkaa.

Talous- ja velkaneuvojille  pikavipeistä syntyneet velkakierteet ovat hankalia hoidettavia.

- Pikaluottotvelkojat ovat aika vaikeita sopimuskumppaneita ja heidän kanssaan on aika hankala saada sovittua maksuaikatauluja. Viimeisin keino on velkajärjestely, jota haetaan kärärjäoikeudelta. Siihen pääseminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Esimerkiksi kevytmielinen velkaantuminen voidaan katsoa esteeksi.

Suosittelemme sinulle