Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Katso, kuinka moni ikäisesi suomalainen on Facebookissa

Facebook on tehnyt internetille sen, mitä internetin piti olla alusta asti: sisällön julkaiseminen on helppoa ja kivaa. Ei siis ihme, että Facebookin käyttäjämäärä jatkaa kasvuaan. Selvitimme, miten eri-ikäiset suomalaiset käyttävät Facebookia.

Antti Hirvonen,
Teemo Tebest
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähde: Harto Pönkä / Facebook / Tilastokeskus

Facebookista julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen versio viisi vuotta sitten eli vuonna 2008. Siitä lähtien käyttäjämäärät ovat Suomessa olleet kasvussa.

Tilastokeskuksen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan noin puolella suomalaisista on käyttäjätili jossakin netin yhteisöpalvelussa. 16-24 -vuotiaiden osuus on suurin - heistä noin yhdeksällä kymmenestä on sosiaalisen median käyttäjätili.

Kun puhutaan yhteisöpalveluista, käytännössä tarkoitetaan Facebookia. Yle Uutiset selvitti yhdessä sosiaalisen median asiantuntijan Harto Pöngän kanssa, miten eri ikäiset suomalaiset Facebookia käyttävät. Tiedot perustuvat Facebookin omiin tietoihin, joita peilasimme Tilastokeskuksen tietoihin eri ikäluokista.

Mutta sitten tulee romahdus

Näyttäisi siltä, että Facebookissa on eniten 21-vuotiaita, vaikka se ei ole ikäryhmistä suurin. Toiseksi suurin ikäluokka ovat 23-vuotiaat ja 24-vuotiaitakin on Facebookissa paljon.

Mutta sitten tulee romahdus - Facebookin itse ilmoittamien lukujen perusteella. Jostakin syystä 25- ja 26-vuotiaita suomalaisia on Facebookissa suhteellisesti vähemmän kuin heitä nuoremmissa ja vanhemmissa ikäluokissa. Tämä romahdus ei näy selvästi tämän jutun grafiikassa, koska olemme suhteuttaneet sen Tilastokeskuksen tietoihin ikäluokista ja yhteisöpalveluiden käytöstä Suomessa. Voit tutustua käyttämäämme dataan tarkemmin tästä linkistä.

Mitä vanhempaan ikäryhmään siirrytään, sitä vähemmän kustakin ikäluokasta Facebookissa on ihmisiä. Mutta - suhteellisesti suurin kasvu Facebookin käytössä on tapahtunut 40-64-vuotiaissa. 64-vuotiaiden kohdalla käyttäjämäärä on kasvanut jopa 40 prosenttia 1,5 vuodessa.

Myös 13-vuotiaiden Facebookin käyttäjien määrä on huimassa nosteessa. Tänä vuonna Facebookiin on liittynyt “13-vuotiaana” jo 32860 suomalaista, joka on 57 prosenttia koko ikäluokasta. Määrä selittynee sillä, että moni alle 13-vuotias rekisteröi itsensä palveluun 13-vuotiaaksi, koska sitä nuoremmat eivät saisi Facebookin käyttöehtojen mukaan palvelua käyttää.

Kaiken kaikkiaan uusia suomalaiskäyttäjiä on rutkasti enemmän kuin poistuneita: kasvua 1,5 vuodessa on ollut 15 prosenttia.

Lisätietoa Facebookin käyttäjämääristä sekä laskentatavasta, jolla tämäkin juttu tehtiin, löytyy Harto Pöngän omasta blogista.

Tämän jutun infografiikasta puuttuvat tiedot alle 13-vuotiaiden sekä yli 64-vuotiaiden Facebookin käytöstä ikäryhmittäin. Yli 64-vuotiaita Facebookin käyttäjiä on Suomessa yhteensä noin 80 000.

Palautetta jutusta voit antaa sähköpostitse antti.hirvonen@yle.fi tai Twitterissä @anttihirvonen.

**Täsmennys 6.3. klo 8.50: **_Romahdus 25- ja 26-vuotiaiden Facebook-käyttäjien määrässä näkyy palvelun itsensä ilmoittamissa luvuissa, joihin voi tutustua tästä linkistä (Google-dokumentti). Kun tiedot suhteutetaan Tilastokeskuksen tietoihin ikäluokista ja yhteisöpalveluiden käytöstä, romahdus tasoittuu eikä näin ollen näy yhtä selvästi tämän jutun infografiikassa. _

Infografiikassa ei myöskään näy ennen vuotta 1948 syntyneitä, koska Facebook ei tarjoa tietoja kyseisistä ikäluokista.

Suosittelemme