Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Opiskelijat valmistavat ekologisia rullalautoja

Karelia-ammattikorkeakoulun kaksi opiskelijaa valmistaa ekologisia alamäkilautoja. Normaaleja skeittilautoja pidemmät alamäkilaudat eli lonkkarit valmistetaan kotimaisesta koivusta ja uusiutuvista luonnonvaroista. Tarvittaessa laudan voi vaikka polttaa saunan uunissa.

Alamäkilauta.
Kuva: Sakari Partanen / Yle
Sakari Partanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muutama vuosi sitten kesäisiin katukuviin alkoi ilmestyä entistä enemmän normaaleja skeittilautoja pidempiä longboardeja eli suomalaisittain mäkirullalautoja tai alamäkilautoja, katukielessä lonkkareita.

Tavallisesti alamäkilaudoissa käytetään pääraaka-aineena Kanadan vaahteraa. Vaahteravanereita liimataan yhteen kerroksittain ja puristetaan haluttuun muotoon minkä jälkeen lauta leikataan suunnitelmien mukaiseksi.

Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa opiskelevat Jaakko Kukkonen ja Tuomas Davidsson päättivät toteuttaa idean egologisista alamäkilaudoista ja näin syntyi projekti nimeltä Lavia - Green Longboards.

Yksi pala ekologisuutta Lavian lautoihin tulee normaalia epoksiliimaa ympäristöystävällisemmästä bioepoksiliimasta ja puuvalinnasta. Opiskelijat kertovat, että Yhdysvalloissa koivu on suosittua lautojen materiaalia. Tosin koivuvaneri ja -viilu ovat arvokkaita Atlantin toisella puolella, koska ne tilataan Suomesta.

- Meille sitä on hyvin saatavilla. Tässä Joensuussa on vaneritehdas, mistä olemme saaneet lahjoituksia tähän meidän projektiin, kertoo Jaakko Kukkonen.

Pellavan tuotannossa käytetään viisi kertaa vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin lasikuidun ja kaksikymmentä kertaa vähemmän kuin hiilikuidun.

Tuomas Davidsson

Puu ei kuitenkaan yksin kestä alamäkilautojen vaativaa kovaa rasitusta, joten perinteisesti laudat on vahvistettu joko lasi- tai hiilikuidulla. Nämä myrkkykuidut ovat nyt kuitenkin vaihdettu huomattavasti ekologisempaan pellavakuituun eli käytännössä pellavakankaaseen.

- Pellavan tuotannossa käytetään viisi kertaa vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin lasikuidun ja kaksikymmentä kertaa vähemmän kuin hiilikuidun. Ja sen pystyy sitten kierrättämään, toisin kuin lasikuitu tai hiilikuituvahvisteisia lautoja. Tarvittaessa voi laittaa vaikka saunan uuniin, toteaa muotoilun opiskelija Tuomas Davidsson.

Keväällä laudat pääsevät testikäyttöön

Kesällä prototyypit menevät tutuille ja tuntemattomille harrastajille testattavaksi. Harrastajilta saadun palautteen avulla Lavialla toivotaan löytyvän malli mitä voisikehittää markkinoille asti.

Nuorten tyttöjen keskuudessa kasvanu aika isoksi jutuksi jossakin maissa

Jaakko Kukkonen

Kukkonen ja Davidsson uskovat lajin vielä kasvavan ja kysynnän lisääntyvän.

- Muutamissa maissa laji on kasvanut nuorten tyttöjen keskuudessa isoksi jutuksi, Jaakko Kukkonen kertoo.

- Se olisi tosi mahtavaa, että voisi elättää itsensä näillä Lavian hommilla, mutta se jää nyt nähtäväksi tulevaisuudessa, että miten päätetään tehdä tämän kanssa, Tuomas Davidsson miettii.

Davidssonin suunnitelmat kesää varten ovat kuitenkin jo selvillä.

- Lähdetään ulos lautojen kanssa ja annetaan ihmisten kokeilla niitä ja päästään itsekin nauttimaan talven hedelmistä.

Suosittelemme