Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saajaksi on ehdotettu 209:ää ihmistä ja 50:tä yhdistystä. Ehdokkaiden nimeämisaika umpeutui viime viikolla. Nobel-instituutti on kertonut määrän mutta pitänyt tapansa mukaan nimet salaisina.
Ehdokkaiden nimeäjillä - muun muassa aiemmilla Nobel-palkituilla, kansanedustajilla, ministereillä ja monilla kansainvälisillä järjestöillä - ei ole salassapitovelvollisuutta, joten nimiäkin on tiedossa.
Ehdolla tiedetään olevan muun muassa tyttöjen koulunkäyntioikeuksia internetissä ajanut pakistanilainen Malala Yousafzai, joka haavoittui hengenvaarallisesti Taliban-järjestön iskussa, Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton ja venäläinen ihmisoikeusryhmä Memorial.
15-vuotias Yousafzai on monissa veikkailuissa ykkösarvaus voittajaksi. Kristian Berg Harpviken Oslon rauhantutkimusinstituutista sanoo, että Yousafzaissa yhdistyy monta perustetta palkintoon: tyttöjen ja naisten oikeudet, koulutuksen merkitys ja taistelu ääriliikkeitä vastaan.
Nuori ikä saattaa auttaa Yousafzain palkintoon, mutta voi toisaalta olla myös sen este, arvioi puolestaan Nobelin rauhanpalkittuihin perehtynyt historioitsija Atle Sveen. Tähän saakka nuorin voittaja on ollut jemeniläinen rauhanaktivisti Tawakkol Karman. Hän oli 32-vuotias saadessaan palkintonsa toissa vuonna.
Pussy Riot on yksi ehdokkaista
Rauhanpalkinnon saajaksi ehdotettujen määrä on kaikkien aikojen suurin. Tätä ennen ennätys oli toissa vuoden 241 ehdokasta.
Joukossa on tälläkin kertaa nimiä, joiden voi arvata herättävän ristiriitaa ehdokkaiden naapuri- tai omissa maissa. Sellaisiksi voi veikata muun muassa Myanmarin presidenttiä Thein Seiniä ja venäläistä punkperformanssiryhmää Pussy Riotia.
Voittajan nimi kerrotaan lokakuun alussa, ja palkinto luovutetaan tavan mukaan joulukuussa Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivänä. Viime vuonna palkinnon sai Euroopan unioni.