Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista kiistellään

Tutkijat ja säteilyturvakeskus ovat erimielisiä etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitoista. Tutkijan mukaan etäluettava voi aiheuttaa terveysongelmia, Stuk kiistää väitteet. Isossa-Britanniassa kansalaisten ei ole pakko ottaa etäluettavaa kotiinsa terveyshuoliin vedoten. Pian lähes kaikkiin suomalaiskoteihin on asennettu etäluettava sähkömittari.

Etäluettava sähkömittari.
Etäluettava sähkömittari. Kuva: Yle
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän vuoden lopussa ainakin 80 prosentilla suomalaisista raksuttaa eteisessään etäluettava sähkömittari, joka lähettää tiedon kulutetusta sähköstä sähköyhtiölle lähes reaaliaikaisesti. Mittarin muodostama sähkömagneettinen kenttä on aiheuttanut huolta monissa maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöpätutkimusosasto on luokitellut pari vuotta sitten elektromagneettiset kentät mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi. Euroopan ympäristöviraston mukaan langaton tekniikka ylipäänsä on haitallista sekä ihmisille että eläimille.

- Ei siitä oikeinpitävää tieteellistä näyttöä ole, että se olisi karsinogeeninen, mutta tässäkin tutkimus etenee ja jos uusia tutkimuksia tulee, jotka näyttävät siihen suuntaan, niin sen mukaan toimimme, sanoo Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen.

Vuorokausirytmi menee sekaisin, on päänsärkyongelmia, voi olla myös hermostollisia oireita.

Mikko Ahonen

Joissakin tutkimuksissa sähkömagnetismi on yhdistetty myös esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiin. Tutkija jatkaa listaa.

- Ihmisillä menee esimerkiksi vuorokausirytmi sekaisin, on erilaisia päänsärkyongelmia, pitkäaikaisessa altistuksessa voi olla myös hermostollisia oireita. Näitä on raportoitu ympäri maailmaa, sanoo Tampereen yliopiston informaatiotieteiden laitoksella jännitepiikkejä tutkinut tutkija Mikko Ahonen.

Säteilyturvakeskuksen mukaan mitään riskiä tai vaaraa ei ole.

- Etäluettavista sähkömittareista ei ole terveyshaittaa. Olemme selvittäneet miten nämä sähkömittarit toimivat ja minkälaisilla tehoilla ne lähettävät. Se on sama asia kuin lähettäisi tekstiviestejä kännykällä. Ja yleensä mittarit ovat kaukana asukkaista eli altistus on hyvin vähäistä, ja sen perusteella ei ole mitään epäilyjä terveyshaitoista, sanoo Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Lauri Puranen.

STUKin mukaan pahin sähkömagneettista säteilyä ihmisille aiheuttava laite on edelleen kännykkä.

- Se on suurin mikroaaltoaltistus mille ihminen altistuu. Jos ihminen käyttää kännykkää, niin se aiheuttaa paljon suuremman altistumisen kuin etäluettava sähkömittari jossakin kellarissa, Puranen sanoo.

Onko mittarin säteilytiheys arvoitus?

Säteilyn määrä riippuu siitä miten usein sähkömittari lähettää tietoa. Tutkijan mukaan olisi parempi, jos mittari lähettäisi tietoa vaikka vain kerran päivässä, tällöin päivittäinen sähkömagneettinen säteily olisi vähäisempää.

Ahosen mukaan mallien välillä on kuitenkin suuria eroja: Osa mittareista kommunikoi sähkön käyttäjän ja sähköyhtiön välillä jopa useita kertoja minuutissa.

Stukin käsitys on, että mittarit lähettävät tietoa kerran tunnissa.

- Meidän tietojen mukaan etäluettavat mittarit lähettävät muutaman sekunnin kerran tunnissa, ei sen enempää, Puranen sanoo.

Onko Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa siis vain yhdenlaisia etäluettavia sähkömittareita?

- Niitähän on useammanlaisia, mutta tietääkseni niiden lähetysaika on hyvin pieni kaikissa, Puranen sanoo.

Ahosen mukaan kaikki sähköyhtiötkään eivät ole ajan tasalla siitä mitä asentavat.

- Sähköyhtiöt eivät ole ajan tasalla, kun sanovat, että mittarit lähettävät kerran kuukaudessa. Tietyissä tapauksissa sähköyhtiöiden edustajat eivät edes itse tiedä.

Osa etäluettavista sähkömittaireista lähettää ja vastaanottaa tietoa sähköverkon ja osa radioverkon kautta.

Ahonen perää radioteitse lähettäviin mittareihin suuntaavaa antennia, joka kohdistettaisiin suoraan matkapuhelin- tai radiotukimastoon.  Tällöin säteilymäärät asunnossa jäisivät vähäisemmiksi.

Voimavirtalinjoja.
Kuva: Yle

Ei ennakkotutkimusta eikä seurantaa

Etäluettavat mittarit on tuotu suomalaisten koteihin ilman ennakkotutkimusta sähkömagneettisen säteilyn määristä. Stukin mukaan tutkimusta ei tarvita.

Säteily on niin pientä, ettei tarvita mitään ennakkotarkastusta.

Lauri Puranen, STUK

- Niiden aiheuttama säteily on niin pientä, ettei siinä tarvita mitään ennakkotarkastusta, Puranen sanoo.

- Konsepti on tuotu Suomeen ilman keskustelua, Ahonen kritisoi.

Koska Stukin mielestä etäluettavien mittareiden säteily on vähäistä, niiden toimintaa ja käyttöä ei myöskään seurata jälkikäteen.

- Altistuminen on niin vähäistä, että emme sitä seuraa, Puranen sanoo.

Maailmalla eri meno

Isossa-Britanniassa kansalaiset voivat kieltää etäluettavan mittarin asentamisen kotiinsa, jos pelkäävät sen terveyshaittoja. Osassa Ranskaa on otettu käyttöön säteilyn raja-arvot, jotka ovat tuhansia kertoja matalampia kuin Suomessa.

- Ranskassa on pitkä kokemus sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutuksista. Ehkä siksi siellä ollaan valppaampia, Ahonen sanoo.

Ranskassa on pitkä kokemus. Ehkä siksi siellä ollaan valppaampia.

Mikko Ahonen

Norjassa on ehdotettu raja-arvojen laskemista. Norjajalaisen ympäristöjärjestön mukaan sähkömagneettisten kenttien lisääntyminen on aikamme suurimpia ympäristöriskejä. Ahosen mielestä Stukin raja-arvot ovat vanhentuneita ja vääristyneitä.

- Raja-arvot perustuvat lyhytkestoisiin vaikutuksiin, mutta ihmiset altistuvat säteilylle vuosia tai koko elämän, Ahonen kritisoi.

Stukin mielestä raja-arvot ovat kohdallaan.

- Raja-arvot on tarkoitettu ihan jatkuvaankin altistukseen. Periaatteessa kun pysytään niiden alapuolella, voidaan altistua 24 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Ne perustuvat tieteellisiin faktoihin, että on osoitettua näyttöä terveyshaitoista ja kansainvälisiin suosituksiin, jotka ovat käytössä suurimmassa osassa Euroopan maita. Kun pysytään altistusrajojen alapuolella, osoitettuja terveyshaittoja ei ole, Puranen sanoo.

Turun Sanomien mukaan etäluettavat mittarit ovat myös häirinneet ja jopa rikkoneet muita sähkölaitteita.

- Jos ne pystyvät rikkomaan laitteita, ei ole yllättävää, että ne voisivat häiritä myös ihmisen soluja tai terveyttä, Ahonen sanoo.

Maailmalla etäluettavat sähkömittarit ovat poikineet myös oikeustapauksia terveysongelmista.

Suosittelemme sinulle