Hyppää sisältöön

Blogi: Hämähäkki Halme ja Humun sumutus

Suomalaisen urheiluvaikuttamisen taustalle on noussut 2000-luvulla uusi nimi, urheilumanageri Harri Halme. Hän on hämähäkkimäisesti kutonut itselleen vuosien varrella oivallisen vaikutusverkoston. Miehen lobbaamisen taidonnäyte on Huippu-urheilun muutosryhmän taustalla toimiminen.

Kuva: Yle

Halme sai toiminnastaan myös kunnollisen rahallisen korvauksen. Humu-raportissa tai sen tausta-aineistossa Halmeen panos ei kuitenkaan näy mitenkään.

Muutosryhmän 2,5 miljoonaa euroa maksaneen toiminnan rahoitti suoraan opetus- ja kulttuuriministeriö. Tällä perusteella Humun toiminnalle saattoi asettaa vaatimukset vastuullisesta varojen käytöstä sekä läpinäkyvyydestä. Humu mainostikin työnsä alkuvaiheissa erityisesti prosessinsa läpinäkyvyyttä.

Pyörä keksittiin uudelleen

Ryhmän työskentelyn yksi kulmakivistä oli tutkia ja haastatella urheilijoita siitä, miten he ovat kavunneet huipulle. Tätä esiteltiin ryhmän työssä kovin uutena asiana. Kuviossa tuntui kuitenkin unohtuvan se, että olympiakomitea oli tehnyt tällaista työtä jo vuodesta 1997. OK:n tukiohjelmaan valitut urheilijat ja heidän valmentajansa olivat käyneet läpi parin vuorokauden mittaisen kartoituksen ohjelmaan päästessään. Nyt pyörä haluttiin kuitenkin keksiä uudelleen.

Kuviossa tuntui unohtuvan se, että olympiakomitea oli tehnyt tällaista työtä jo vuodesta 1997

Tämän pyörän yhdeksi keksijäksi valittiin Halme. Hän möi Humulle ajatuksen, jossa hän yhdessä valmentaja Mika Lehtimäen kanssa haastattelee urheilijoita ja tekee tätä varten sähköisen työkalun. Projektin myyntiä Humulle ei ainakaan vaikeuttanut se, että ryhmän jäsen Tapio Korjus on Halmeen hyvä kaveri.

OK:n kahden vuorokauden kartoitus vaihdettiin siis muutamien tuntien haastatteluun. Halme - Lehtimäki -kaksikon haastattelujen määrä koko aineistosta on kolmasosa.

Halme - Lehtimäki-toimeksiannon hinnaksi määriteltiin karvan verran alle 30 000 euroa. Tästä noin puolet meni Halmeelle.

Humu varmisti vielä nopean tilauksen haluamiltaan henkilöiltä määrittämällä tilauksen arvon juuri alle 30 000 euroon. Tämän rahamäärän alle meneviä palveluiden tilauksia ei tarvitse kilpailuttaa julkisesti. Suoraan ministeriön rahaa saavana Humun saattoi tulkita kilpailutuslain alaiseksi.

Haastateltavaksi Halme - Lehtimäki-tilauksessa listattiin kolmisenkymmentä urheilijaa, joista kolmasosa oli Halmeen omia suojatteja.

Kysymyksiä enemmän kuin vastauksia

Mitä tuolla summalla sitten saatiin? Siitä ei saa selvää Humun julkaisemasta aineistosta. Humun väliraportissa kerrotaan, että yhteenveto urheilijakohtaamisista löytyy erillisenä liitteenä. Sellaista liitettä ei kuitenkaan löydy. Tällä perusteella ei pysty tekemään siis johtopäätöksiä, mihin 30 000 euroa valui.

Mielenkiintoista on, että toimeksiannossa on mukana managerin omatkin urheilijat. Kysellään siis osaltaan oman työn onnistumisesta.

Aineiston pimitys herättää joukon jatkokysymyksiä. Humun työtä mainostettiin läpinäkyväksi, missä läpinäkyvyys on tältä osin?

Millaisia ovat olleet urheilijoille tehdyt kysymykset? Millaiset yhteenvedot haastatteluita on tehty? Onko kysymysten kautta tehty myös valtapolitiikkaa Humun toimintaan vaikuttaen? Onko valtion varoin kerätty aineisto jotenkin jatkokäytettävissä?

Täyttävätkö haastattelut minkäänlaisia objektiivisuuden vaatimuksia? Humun raportissa ei ole kysymys tieteestä mutta mielenkiintoista on, että toimeksiannossa on mukana managerin omatkin urheilijat. Kysellään siis osaltaan oman työn onnistumisesta.

Halme mukana monessa muussakin

Halme on Humun taustavaikuttamisen lisäksi mukana myös monessa muussa. Vuosien varrella hän on hämähäkkimäisesti kutonut itselleen vaikutusverkostoa, jonka avulla hän on uinut sisälle suomalaiseen urheiluun.

Miten paljon Halme on pelannut samalla omaa valtapeliään käyttäen kilpenään managerien ja varsinkin urheilijoiden yhdistystä?

Halme toimii Urheilijayhdistyksen asiamiehenä. Yhdistyksen tarkoituksena on ajaa yksilöurheilijoiden asiaa. Halme on myös Urheilumanagerien yhdistyksen puheenjohtaja. Tämän yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa toimia suomalaisten urheilumanagerien yhteydenpitoelimenä.

Urheilijayhdistys on Halmeen hyvässä kontrollissa. Sen hallitus ja hallinto ovat Halmeen suojattien käsissä.

Halmeen edustaminen urheilijoiden ja heidän lajiliitojensa välillä on joskus kolissut kovaakin. Halme on puolustanut suojattejaan, mikä on oikein.

Usein Halmeen toiminnasta on kuitenkin heränneet kysymykset: miten paljon Halme on pelannut samalla omaa valtapeliään käyttäen kilpenään managerien ja varsinkin urheilijoiden yhdistystä? Miten usein hän on puhunut suulla suuremmalla?

Humu lähteyttää viittaamalla itseensä

Halmetta voi onnitella Humun tapauksessa hyvästä kaupanteosta. Humun toimintaan hän jättää kuitenkin epäilyttävän jäljen. 30 000 euroa ei ole suuri summa 2,5 miljoonasta mutta Halmeen ja Lehtimäen kanssa tehdyssä yhteistyössä ei toteutunut vastuullinen valtion varojen käyttö eikä läpinäkyvyys.

Halmetta voi onnitella Humun tapauksessa hyvästä kaupanteosta

Muutenkin Humun jälkeensä jättämästä aineistosta on mahdoton tehdä johtopäätöksiä siitä, mihin ryhmä oman raporttinsa perustaa.

Loppuraportin julkisia liitteitä (siirryt toiseen palveluun) löytyy viisi kappaletta. Niistä yhdestä löytyy lähteistö ja toisen johdannosta voi päätellä jotakin siitä, miten liite on tehty. Loput kolme liitettä ovat Humun omia tekstejä. Humu lähteyttää siis pääosin työtään viittaamalla itseensä.

Toiselta Huippu-urheilun muutos -sivustolta (siirryt toiseen palveluun) ei tule tämän viisaammaksi.

Taustavaikutus jatkuu?

Mutta takaisin vielä Halmeeseen. Leipälajissaan, urheilijoidensa etujen ajamisessa Halme tekee edelleen loistavaa työtä. Halmeen urheilijasuojatit ja yhteistyökumppanit ovat edenneet muuallakin kuin urheilukentillä.

Viime joulukuun olympiakomitean valinnoissa OK:n hallitukseen oli jaossa kaksi urheilijapaikkaa. Ne molemmat menivät Halmeen manageroimille urheilijoille. He ovat Olli-Pekka Karjalainen ja Sari Multala. Tosin Multala ei ole enää urheilija vaan Purjehdusliiton päävalmentaja. Halmeen haastattelukumppani Mika Lehtimäki valittiin vastaavasti uuden huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavaksi.

Hyvällä taustavaikuttajalla on aina väylänsä vaikuttaa. Vastaisuudessakin.

Timo Huovinen
Kirjoittaja on Yle Uutisten päivittäisen uutistoiminnan päällikkö, joka seuraa tiiviisti urheilupolitiikkaa

Suosittelemme sinulle