Hyppää sisältöön

Epäselvyydet huippu-urheilun muutosryhmän ympärillä kiihtyvät

Huippu-urheilun muutostyöryhmän urheilijahaastatteluista on paljastunut uusia epäselvyyksiä. Ylen tietojen mukaan haastattelu-urakan saanut manageritaho on sekä haastatellut omaa urheilijaansa että osallistunut tilauksen sisällön suunnitteluun, vaikka tämä asia alkuviikosta kiistettiin.

Henkilö pitelee Suomalaisen huippu-urheilun muutos -raporttia.
Kuva: Yle
Tero Valtanen

Huippu-urheilun muutostyöryhmän tilaamat urheilijahaastattelut herättävät suurta hämmennystä. Professori Pauli Vuolle vaati A-studiossa haastatteluaineiston julkistamista. Alkuviikosta huippu-urheilun muutostyöryhmän johdossa oltiin tiukkana, mutta nyt tätä mahdollisuutta selvitetään.

- Nimi nimeltä käydään läpi ja pyydetään lupa, saadaanko heidän nimensä julkaista, sanoo Kuortaneen valmennuskeskuksen johtaja Tapio Korjus.

Ulkopuolelle annettu toimeksianto maksoi 29 500 euroa. Tehtävänä oli hoitaa noin kolmenkymmenen urheilijan haastattelut. Toimeksiannon ehtona oli, etteivät haastattelijat jututa omia, itsemanageroimiaan urheilijoita. Alkuviikosta toimeksiannon saanut urheilumanageri Harri Halme sanoi, ettei hän ole haastatellut omia suojattejaan. Perjantaina hän myönsi haastatelleensa yhtä manageroimaansa urheilijaa. Tämä myönnetään myös Humun johdosta.

- Se haastattelu jäi kuitenkin kesken ja siihen tuli senkin jälkeen muutoksia. Sen jälkeen, kun varsinaiseen prosessiin lähdettiin, niin kukaan näistä ulkopuolisista tahoista varsinaisesti suoraan omia edustamiaan urheilijoita haastatellut, painottaa Kuortaneen valmennuskeskuksen johtaja Tapio Korjus.

Toinen epäselvyys raportin ympärillä on se, ketkä osallistuivat urheilijahaastattelujen sisällön ja kysymysten laatimiseen.

- Sen loivat huippu-urheilun muutostyöryhmä ja sen jäsenet, toteaa urheilumanageri Harri Halme.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Halme on kuitenkin ollut tiivisti mukana haastattelukysymysten laadinnassa. Näin asiaa kommentoi ryhmän jäsen Tapio Korjus.

- Siihen osallistui aika iso porukka huippu-urheilun muutostyöryhmään ja muun muassa Harri Halme osallistui, kertoo Tapio Korjus.

Epäselvää on sekin kenen aloitteesta Halme otettiin projektiin ulkopuolisena mukaan. Näin asiaa muisteltiin alkuviikosta.

- Huippu-urheilun muutostyöryhmä otti yhteyttä meihin kenttätason toimijoihin ja pyysi neuvoa, Halme sanoo.

- He olivat itsekin tosi aktiivisia ja heillä oli silloin jo aika konkreettinen idea heti alkuun, sanoo huippu-urheilun muutostyöryhmän johtaja Jukka Pekkala.

Loppuviikosta haastatteluja ei herunut sen kummemmin Pekkalalta kuin Halmeeltakaan.

Suosittelemme sinulle