Hyppää sisältöön

Kuu on mystinen kumppani

Uskomukset Kuun vaikutuksista ovat monet. Täydenkuun arvellaan aiheuttavan kuuhulluutta ja Kuun vaiheiden uskotaan vaikuttavan muun muassa siihen milloin kasvit kannattaa istuttaa ja milloin korjata satoa.

Kuva: Nasa

Kuu nostaa ja laskee vuorovedet Maapallolla. Vuorovesien korkeudenvaihtelu saattaa olla vaikuttavan suurta. Ihmisestä suurin osa on vettä, joten tuntuisi loogiselta ajatella, että toki Kuu vaikuttaa vetovoimallaan myös ihmiseen.

Väärässä tämä logiikka ei ole, korkeintaan hieman liioiteltua. Vuoteessa vieressä nukkuvan puolison vetovoima on paljon suurempi kuin Kuun. Ja tässä tarkoitetaan fysiikkaa, ei sitä puolisoon kohdistuvaa tunnetta.

Myös pyykistä sanotaan tulevan puhtaampaa vähenevällä kuulla. Perusteluna on sama Kuun vetovoiman vaikutus. Kasvavalla kuulla leikatut hiukset, pajukot tai nurmikko kasvavat jatkossa nopeammin, uskovat jotkut. Epäselvää kuitenkin on esimerkiksi se miten hiustuppi tietää, että elottomasta aineksesta koostuvaa hiusta on leikattu.

Kuun vetovoima ja vuorovesi-ilmiö kuitenkin vaikuttaa ihmiseen myös aivan todellisella tavalla, esimerkiksi valon ja vuorovesien kautta. Jos vuorovedet vaikuttavat siihen mitä esimerkiksi kalastaja tekee, kyse on Kuun vaikutuksesta. Täydenkuun valo taas saattaa häiritä valolle herkempää henkilöä.

"Nyt on aika kylvää"

Tänään maanataina on uuden kuun päivä, eli kuu "syntyy".

- Yleinen rytmi on, että täydellä kuulla on paljon virtaa, ja uudella kuulla levätään. Tiistaista lähtien kun kuu on syntynyt on hyvä kylvää, kasvu lähtee nopeasti. Samoin huonekasvien mullanvaihdolle on hyvä aika, sanoo Kuuhun liittyviin uskomuksiin perehtynyt Anne Pöyhönen.

Samaa sanoo muuramelainen puutarhaharrastaja Eila Härköjärvi.

- Nyt kun on musta kuu eli Kuu syntyy, silloin siemenet alkavat. Kuu kasvattaa ja idättää siemenet, hän sanoo.

Muun muassa biodynaaminen viljely nojaa voimakkaasti kuun ja muiden taivaankappaleiden liikkeisiin erilaisten työvaiheiden ajoittamisessa.

Merkittäviä muutoksia näkyvässä ympäristössä

Tieteen arvio Kuun vaikutuksesta on, että ne ovat psykologisia, eivät fysikaalisia. Täysikuuhun ja uuteenkuuhun kiinnitetään enemmän huomiota kuin Kuun syklin puoliväleihin. Näkyvät muutokset ympäristössä kiinnittävät ihmisen huomion, ja mahdolliset muutokset ympäristössä yhdistetään näihin näkyviin muutoksiin.

Esimerkiksi puhtaampi pyykki vähenevällä Kuulla tai kasvavalla Kuulla leikattujen hiusten kasvun nopeutuminen ovat uskomuksia, myyttejä. Ne eivät pidä paikkaansa, mutta voivat tehdä maailmasta mielenkiintoisemman paikan elää.

Myyteillä ja uskomuksilla on myös maailman hallintaan liittyvä tehtävä. Kun jokin asia "tiedetään", maailma on ymmärrettävämpi, ja kun maailma on ymmärrettävämpi, siinä on helpompi elää.

Suosittelemme sinulle