Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tässä ovat suomalaisten suosituimmat arkiruoat

Uuniruoat ja keitot pitävät pintansa suomalaisten ruokapöydässä. Yle kysyi netissä kymmentä suosituinta arkiruokaa. Kyselyssä menestyivät erityisesti jauheliharuoat. Kärkeen kiilasi makaronilaatikko. Puuroja suosituimpien joukosta ei löydy.

Arkiruuat top 10.
Kuva: Yle
Vesa Winberg,
Minna Kaipainen,
Juha-Pekka Taskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kysyimme, millaista arkiruokaa ihmiset syövät. Voittaja ilahduttaa marttaneuvojaa.

- Ihana, että siellä on perinteinen makaronilaatikko ykkösenä, huudahtaa Etelä-Karjalan Marttojen erikoisneuvoja Tuija Kokkonen.

Jauheliha on helppo, nopea valmistaa ja näppärästi kaupasta saatavilla

Tuija Kokkonen

Tulos noudattelee Suomen Gallupin tekemää kyselyä suomalaisten suosikkiruoista. Jauheliha pääsee mukaan useammassa eri muodossa.

- Jauheliha on helppo, nopea valmistaa ja näppärästi kaupasta saatavilla, arvelee suosion syitä erikoisneuvoja Tuija Kokkonen.

Lapsiperheessä syödään konstailematonta arkiruokaa

Lista näyttää tutulta lapsiperheessä, jossa laitetaan monipuolista ja konstailematonta arkiruokaa.

- Aika paljon syödään keittoja, laatikkoruokia, perunamuusia ja uunikalaa. Spagetti ja jauheliha ovat aina toimiva yhdistelmä, luettelee perheen tavallista ruokalistaa Terhi Backfolk.

Perheenäiti ottaa ruokaa valmistaessaan huomioon myös koulun ruokalistan.

Jos lapset saisivat toivoa, niin joka toinen päivä olisi spagettia ja joka toinen päivä tortillaa

Terhi Backfolk

- Jos lapset saisivat toivoa, niin joka toinen päivä olisi spagettia ja joka toinen päivä tortillaa, mutta onneksi äitikin välillä päättää. Yritetään vähän katsoa koulujen ruokalistan mukaan, etten samaa ruokaa tarjoa mitä koulussa syödään, sanoo Terhi Backfolk.

Arkiruoassa tärkeää on helppous ja nopeus. Kolmen pojan äiti pitää mielessä myös ruoan terveellisyyden ja houkuttelevuuden.

- Yritän mahdollisimman paljon tarjota kasviksia. Joko ujutan ne salaa ruokaan tai ihan näkyviinkin, että lapset oppisivat syömään myös kasviksia. Haluan myös, että ruoka on nätin näköistä ja värikästä, jotta se maistuu ja näyttää hyvältä siinä lautasella, kertoo Terhi Backfolk.

"Ei pitsaa joka viikko"

Martta löytää suosikkiruoista pienen miinuksen, mutta ei tuomitse sitäkään.

- Toivon, että kun pitsa on kymmenentenä, niin sitä ei syödä ihan joka viikko. Riippuu toki siitäkin, mitä siinä on täytteenä. Se on vähän huolestuttavaa, jos se on sellainen ”roiskeläppäpitsa”, sanoo erikoisneuvoja Tuija Kokkonen Etelä-Karjalan Martoista.

Ja näin nettikansa äänesti

Yle Etelä-Karjalan kyselyssä ääniä sai 232 eri ruokalajia. Ylen verkkosivuilla ja Facebookissa kyselyyn oman ruokalistansa antoi yli 200 eri vastaajaa.

Kasvisruoat loistivat kyselyn kärkisijoilla poissaolollaan, sillä kahdenkymmenen suosituimman arkiruoan joukossa ei ollut yhtään selkeää kasvisruokaa. Sijalla 19 oli sen sijaan munakas.

Heikosti menestyvien joukossa oli muutamia yllätyksiäkin. Esimerkiksi kaurapuuro, veriletut sekä lihapiirakka saivat ainoastaan muutamia mainintoja.

Suosituimmat arkiruoat top 20

1. Makaronilaatikko

2. Lihapullat

3. Uunilohi

4. Kalakeitto

5. Hernekeitto

6. Kanakastike

7. Jauhelihakeitto

8. Spaghetti Bolognese

9. Jauhelihakastike

10. Pizza

11. Lasagne

12. Broileri

13. Kaalilaatikko

14. Makkarakeitto, paistettu kala, uunimakkara

17. Karjalanpaisti

18. Lihamureke

19. Munakas, nakkikeitto

Suosittelemme