Hyppää sisältöön

Tuoksutko liikaa yliherkän nenään?

Allergia- ja astmaliitto suosittaa käyttämään tuoksuja maltillisesti, koska heidän mukaansa moni oireilee voimakkaista tuoksuista. Päivittäistä hajustekuormitusta voi vähentää monella tavalla.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Päivittäinen kemikaalien käyttö alkaa usein saippulla ja shampoolla. Sitten on vuorossa pyöräytys deodoranttia kainaloon. Jotkut käyttävät pyykissä sekä pesu- että huuhteluaineita, joten pestyissä vaatteissakin on tuoksua.

Viime vuosina julkisissa tiloissa, esimerkiksi teattereissa ja kuntosaleilla on alkanut näkyä julisteita ja lappuja, joissa suositellaan päinvastoin vähentämään tuoksuja.

- Tarvitaan lisää huomioimista ja kanssakäymistä siitä, mihin tuoksut oikeasti kuuluvat, Kainuun allergia- ja astmayhdistyksen puheenjohtaja Satu Korhonen perustelee.

Astmaatikot ovat hajusteherkimpiä. Siitepölyallergikotkin voivat olla herkkiä tuoksuille, Satu Korhonen kertoo.

Allergia- ja astmaliitto on julistanut järjestämiään tilaisuuksia kokonaan tuoksuttomiksi.

Hajuvedet ja partavedet ovat ärsyttävimpiä

- Me ihmiset käytämme aika paljon tuoksuja ja parfyymeja. Astmaatikko voi saada astmakohtauksen. Voi tulla limakalvoturvotusta, silmien kirvelyä ja iho-oireita. Astmaatikko voi jopa joutua poistumaan julkisesta tilaisuudesta tuoksujen takia, Satu Korhonen sanoo.

Hajusteista voi valita heikommin tuoksuvia vaihtoehtoja.

Satu Korhonen

Voimakkaita tuoksuja on myös pyykin huuhteluaineissa ja pesuaineissa. Satu Korhonen onkin korvannut perheensä kemikaalit tuoksuttomilla. Syynä on lasten allergiat ja astma sekä oma lievempi yliherkkyys.

Toisaalta tuoksut ovat useille ihmisille miellyttäviä. Korhonen ehdottaa kompromissia eri tuoksunäkemysten välille.

- Vähennetään hajusteita! Esimerkiksi sillä asialla, kuinka paljon vaatteet tuoksuvat pesuaineelle, voidaan paljonkin vähentää hajustekuormittumaa. Ja onko hajuste ihan arkipäivänä käytettävä tuote? Niistäkin voi valita heikommin tuoksuvia vaihtoehtoja, Korhonen huomauttaa.

Ihan kenelle tahansa tai missä tahansa ei kannata huomauttaa, että tuoksutpa sinä liikaa. Työyhteisössä ja tuttavapiirissä asian voi ottaa esille, Korhonen vinkkaa.

Suosittelemme sinulle