Hyppää sisältöön

"Luomu on mätä kompromissi tiedettä ja taikauskoa"

Helsingin yliopiston kasvijalostuksen dosentti Jussi Tammisola oli pitkään vankka luomuruuan puolestapuhuja. Luomueläinten lääkintä sai hänet kääntämään kelkkaansa. Nyt hän puhuu luomua vastaan.

Ekokuluttamisella nostetaan omaa statusta
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Marika Paaso,
Niko Vartiainen

Koko tulevaisuutemme on uhattuna, mikäli ajattelemmekaan siirtyä kovin laajassa mitassa luomutuotteiden käyttöön. Näin puhuu mies, joka käytti aikanaan vuosikaudet paljon luomutuotteita ja oli oikea luomukiihkoilija, "aatteen mies".

 Kasvinjalostuksen dosenttina Helsingin yliopistossa työskentelevä Jussi Tammisola kertoo, että vastustuksen siemen lähti itämään hänen työskennellessään ministeriössä.

Hän kertoo ällistyneensä, kun hän luki läpi EU:n luomulainsäädännön.

- Silloin minulle vasta selvisi, mitä virallinen luomu on.

Luomueläimiä lääkitään homeopatialla ja yrteillä

Pysäyttävintä oli tieto luomueläinten lääkinnästä.

- Luomueläimiä on ensisijaisesti hoidettava yrteillä ja homeopatialla. Näin sanoo EU:n luomulainsäädäntö, jota suomalainen europarlamentaarikko on ollut vetämässä.

Tämä tieto on Tammisolan mukaan saanut monen biologin luopumaan luomun kannattamisesta. Homeopatiaa Tammisola ja monet biologit pitävät taikauskona.

- Emme voi lähteä tukemaan taikauskon levitystä, ja kun taikausko laitetaan ensisijaiseksi sairaan eläimen hoitokeinoksi, on kyse eläinrääkkäyksestä, Tammisola tylyttää.

Pahinta on antibiottien käyttökielto, joka on maailmalla totaalinen ja EU:ssakin pieniä poikkeuksia lukuunottamatta täysimittainen.

Makea, mukava konsepti, joka tuhoaa luonnon

Luonnollisuusajatus on Tammisolaan vaarallinen siksi, että se on "makea, mukavalta kuulostava konsepti", johon kaikki ovat valmiita menemään mukaan silläkin uhalla, että luonto ja ruokaturvallisuus tuhotaan.

Luomutuotanto puolittaa ruuantuotannon satokannat, kun samalla fossiilisista polttoaineista eroon pääsemiseksi maataloutta pitäisi tehostaa voimakkaasti.

- Meidän täytyy pystyä reagoimaan maailman muuttumiseen niin, että luontoa voidaan edes hiukan säästää ja parantaa tuotantomenetelmien ekologista tehokkuutta.

Maaperän köyhtyminen on niin ikään Tammisolan mukaan suurta huijausta.

- Nykyaikaiset viljelymenetelmät perustuvat maailmalla kyntämättömään viljelyyn, mikä vähentää eroosion eli maaperän kulumisen yhteen viidessadasosaan maailmassa. Silloin vedet saastuvat vähemmän ja ravinteet säästyvät pellolla.

"Pahinta se, että seassa jotain hyvääkin"

Pahinta luomussa on Tammisolan mukaan se, että käsitteen seassa on myös jotain hyvää.

- Hyvien asioiden varjolla ajetaan humpuukia sivistyksen vastapainoksi. Mielikuvakulttuuri uhkaa meidän nykyistä sivistystämme.

Monet suomalaiset yrityksetkin ovat siirtyneet mielikuvien luomiseen parempien tuotteiden luomisen sijasta.

- Riittää, että kuluttaja luulee, että on kivaa syödä voita riittäviä määriä. Rinnalla tapahtuu se, että kevyttuotteet katoavat. Ihmiset eivät halua keinotekoista vaan syödä kolesterolia. Vihdoinkin suomalaiset pääsevät takaisin lihavaksi, aikaisin kuolevaksi kolesterolikansaksi, Tammisola ironisoi.

Kyse on liiallisesta kemian pelosta. Hän ennakoikin, että sydänkuolemat ja aivoverenvuodot tulevat lisääntymään.

Suosittelemme sinulle