Hyppää sisältöön

Valuuttakaupalla tahkotaan rahaa Imatralla

Valuuttakauppa on Suomessa vielä vieras liiketoiminnan muoto. Yhden miehen yrityksenä aloittanut FinFX on kaikesta huolimatta ponnistanut Imatralta maailman suurimpien valuuttakauppavälittäjien joukkoon.

Kuva: YLE
Minna Kaipainen

Imatralainen valuuttameklariyritys FinFX on kasvanut kolmessa vuodessa maailmanlaajuisesti 30 suurimman välittäjän joukkoon. Yhden miehen yritys on paisunut 30 henkilön työllistäjäksi.

- Tein itse valuuttakauppaa useamman vuoden ajan ja mietin, että pitäisi tänne Suomeenkin saada kaupankäyntialusta. Siitä se ajatus lähti, kertoo lähtölaukauksesta FinFX:n toimitusjohtaja Jani Hjerppe.

Valuuttakauppa perustuu nopeisiin kurssivaihteluihin

Valuuttojen välisiin kurssivaihteluihin perustuvassa kaupankäynnissä asiakas voi tehdä kauppaa haluamallaan rahamäärällä. FinFX tarjoaa yhteyden kansainvälisiin pankkeihin ja satakertaistaa potin jolla kauppaa käydään. Näin pienilläkin kurssivaihteluilla on mahdollista tienata huimia summia tai menettää kaiken.

- Meille voi tulla asiakkaaksi ihan pienelläkin rahalla. Itse asiassa ilman rahaa voi aloittaa valuuttakaupan harrastamisen harjoittelemalla virtuaalirahalla kaupankäyntiä. Jos tuntuu siltä, että haluaa kokeilla oikealla rahalla niin sadalla eurolla voi avata kaupankäyntitilin ja päästä kokeilemaan kaupankäynnin onnistumista, kertoo Jani Hjerppe.

Valuuttakauppa muistuttaa pörsseissä tehtävää osakekauppaa. Onnistuminen tai epäonnistuminen on itsestä kiinni.

- Mekanismit, rakenteet ja motiivit ovat oikeestaan ihan samat kuin osakkeilla kaupankäynti eli se toimii pelkästään sijoituskohteena. Siinä tavoitellaan omalle sijoitukselle tuottavaa positiota eri kaupankäynti stategioilla, kuvailee valuuttakauppaa laskentatoimen professori Minna Marttila Aalto-yliopistosta.

- Meillä ei ole minkäänlaista neuvontaa  vaan me toimimme välittäjänä. Asiakas joutuu itse tekemään osto- ja myyntipäätökset, sanoo Hjerppe.

Asiakas joutuu itse tekemään osto- ja myyntipäätökset

Jani Hjerppe

Rahoitusmarkkinat ovat nostaneet osuuttaan merkittävästi eri maissa, erityisesti Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan maissa. Suomessa rahoitusmarkkinat ovat alana vieras, koska osaaminen on käynnistynyt Suomessa myöhemmin kuin merkittäväissä talousmaissa. Professori Martikaisen mukaan se ei kuitenkaan ole osaamisesta kiinni.

Rahanpesua torjutaan riskejä kartoittamalla

Asiakkaita FinFX:llä on yli 10 000 yli sadasta eri maasta. Suomalaisten osuus on alle viisi prosenttia. Rahanpesua pyritään ehkäisemään tarkastamalla asiakkaiden taustatiedot. Mitä suuremmista summista on kyse, sitä tarkemmin taustat käydään läpi. Myös joistakin riskimaista, kuten Nigeria, Irak ja Pohjois-Korea, kaupankäynti on kielletty kokonaan.

- Valuuttakauppa on ollut Suomessa huonossa maineessa. On jouduttu taistelemaan sellaista pientä tuulimyllyä vastaan, mutta hyvin on pärjätty. Suomi on hyvä ja luotettava maa toimia. Meidän asiakkaat luottaa siihen, että Suomessa asiat on kunnossa ja se on auttanut meitä, kehuu FinFX:n toimitusjohtaja Jani Hjerppe.

Suomi on hyvä ja luotettava maa toimia

Jani Hjerppe

FinFX:llä on mahdollisuus kasvaa vielä satakertaiseksi. Ensi kuussa markkinoita laajennetaan Venäjälle, jossa löytyy paljon potentiaalisia asiakkaita. Pääkonttori pysyy Imatralla, vaikka toimipisteitä on tulossa lähiaikoina ulkomaillekin.

Suosittelemme sinulle