Hyppää sisältöön

Valkoinen savu nousi Vatikaanissa - argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio on uusi paavi

Viime kuussa eropäätöksestään ilmoittaneelle paavi Benedictus XVI:lle on valittu seuraaja. Nyt valittua uutta paavia on luonnehdittu maltilliseksi jesuiitaksi.

paavi parvekkeella

76-vuotias argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio on katoliselle kirkolle valittu uusi paavi. Hän käyttää paavina nimeä Franciscus.

Tiedotusvälineet ympäri maailmaa ennättivät jo tituleerata paavin Franciscus I:ksi, mutta Vatikaani vahvisti myöhään keskiviikkoiltana, että uuden paavin nimeen ei liitetä järjestysnumeroa ennen kuin on olemassa Franciscus II.

Bergoglio on syntynyt Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa 17. joulukuuta vuonna 1936.

Nyt valittu Etelä-Amerikasta kotoisin oleva paavi on vuosisatoihin ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta valittu katolisen kirkon päämies. Franciscus on myös ensimmäinen jesuiitta, joka on valittu paaviksi. Bergoglio on toiminut aiemmin Buenos Airesin arkkipiispana.

Vatikaanin Sikstuksen kappelin piipusta tulvahti keskiviikkoiltana valkoista savua merkkinä siitä, että uusi paavi on saatu valittua.

Paavi Franciscus saapui noin tunti valinnasta ilmoittamisen jälkeen Pyhän Pietarin aukiolla sijaitsevalle parvekkeelle pitämään kiitospuheen ja esittäytymään kansalle. Puheessaan paavi Franciscus korosti yhteenkuuluvuuden ja rakkauden merkitystä kirkon jäsenten keskuudessa.

Valkoisen savun tulvahtaessa ilmoille kymmenet tuhannet Sikstuksen kappelin edustalle kokoontuneet ihmiset iloitsivat ja kappelin kelloja soitettiin merkkinä uuden paavin valinnasta.

Paavi valittiin nopeammin kuin alkuun oli ennakoitu. Äänestyskierrosten uskottiin aiemmin vievän useita päiviä.

Paavin valinta edellytti kahden kolmasosan enemmistöä kardinaalien äänestyksessä.

Konklaavi aloitti tiistaina

Kardinaalit kokoontuivat Sikstuksen kappeliin ensimmäistä kertaa eilen, eikä tätä ennen järjestetyissä äänestyksissä saavutettu tarvittavaa enemmistöä.

Uuden paavin valinta 1,2 miljardin jäsenen katoliselle kirkolle alkoi sen jälkeen kun paavi Benedictus XVI ilmoitti helmikuussa eroavansa tehtävästä.

Katolinen kirkko on rypenyt viime vuosina useissa eri skandaaleissa, joten uuden johtajan rooli tulee olemaan erityisen haasteellinen.

Suosittelemme sinulle