Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Unelmatalosta voi tulla painajainen - talopakettien rakentamisen laatu vaihtelee

Kuluttaja- ja kilpailuvirastoon tehdään vuodessa 300-400 valitusta omakotitalopaketeista. Vain harva tapaus päätyy lopulta käräjäoikeuteen.

Anu Hauta-aho uuden talon keittiössä.
Anu Hauta-aho kertoo blogissa perheensä rakennusprojektista. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Olli Koski
Avaa Yle-sovelluksessa

Omakotitalopaketeista saapuu kuluttaja- ja kilpailuvirastoon noin 300-400 valitusta vuodessa. Määrä on suhteellisen pieni verrattuna koko rakentamisalan noin 9000 valitukseen. Purnaamisen kohteet vaihtelevat sokkelista sälekaihtimiin. Riidan aiheena ovat myös vastuut ja se, mitä alun perin on sovittu. Harva tapaus kuitenkin päätyy käräjille saakka.

- Toki ymmärtäähän sen, että ihmiset maksavat niistä taloista paljon ja kun uutta tehdään niin priimaa pitäisi saada. Nykypäivänä tehdään kiireellä näitä töitä ja näitä pieniä vikoja tuppaa jäämään aikalaillakin ennen kuin niitä saadaan korjattu. Ovatko kaikki sitten virheitä? Se on sellaista tapauskohtaista tulkintaa, toteaa johtava kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu Itä-Uudenmaan maistraatista.

Talon runko kierossa

Omakotitalon tekijälle huonosti sujunut rakennusurakka voi olla henkilökohtainen katastrofi. Esimerkiksi Anu Hauta-aho päätti rakentaa omakotitalon miehensä kanssa Seinäjoelle. Talo suunniteltiin ja avaimet käteen -paketti tilattiin tunnetulta talotoimittajalta. Rakentaminen ei kuitenkaan sujunut kuin Strömsössä ja taloprojekti rupesi hiertämään talotoimittajan ja rakentajien kanssa heti alusta asti.

- Runkopystytyksen kanssa on ollut yhtä tappelua koko ajan. Puolitoista vuotta on väitelty asioista, joita riittää ruuvin kannoista rungon kierouteen, sanoo Anu Hauta-aho.

Tällä hetkellä vääntöä virheistä käydään Anu Hauta-ahon talon osalta kuluttajariitalautakunnassa.

Blogista vertaistukea

Anu Hauta-aho on päättänyt kirjoittaa oman näkemyksensä rakennusprojektista myös blogina.  Sille on kertynyt tähän mennessä jo yli 90 000 sivulatausta. Netin kautta on tullut yhteydenottoja vastaavassa tilanteessa olevilta ihmisiltä.

- Kyllä se herättää vihaa ja katkeruutta ja surua siitä, että kuinka monessa perheessä tilanne on sama. Se herättää myös valtavaa halua siihen, että asioihin täytyy saada muutos. Nyt tällä omalla toiminnallani ja ikään kuin julkisuuteen tulemisella haluan tehdä asioita niin, että jotain muutosta saataisiin aikaan, sanoo Anu Hauta-aho.

Hartman Koti ei halua kommentoida

Anu Hauta-ahon talon toimittanut Hartman Koti ja sen toimitusjohtaja Björn Hartman eivät halua antaa haastattelua tai kommentoida tapausta Yle Pohjanmaalle. Yhtiö on kuitenkin julkaissut nettisivuillaan tekstin, jossa se pitää Ylen tätä uutisointia asiasta virheellisenä. Samassa tekstissä Hartman Koti kuitenkin myöntää, että projekti ei ole kaikilta osin mennyt täysin mallikkaasti.

Lisäksi Hartman Koti pitää Ylen jutussa olevaa ilmaisua "Avaimet käteen –paketti" vääränä. Oikea termi on Harmanin mukaan "Viittä vaille valmiiksi toimitettu sisältäen lisäksi talotekniikan". Anu Hauta-ahon mukaan talo on ostettu Harman Kodin myyjältä "Muuttovalmiina erityisen laajalla toimituksella".

Artikkelia on korjattu 18.3.2013 kello 13.20. Tekstin kohta "yli 90 000 kävijää" on korjattu muotoon "yli 90 000 sivulatausta".

Artikkelin loppuun on lisätty yksi kappale 19.3.2013 kello 17.08.

Suosittelemme sinulle