Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Satoja ehdotuksia yleisöltä: Teemaillan aiheeksi sudet

Laiton susijahti yltyy samaa tahtia kuin maaseudulta tulee kertomuksia pelottavista kohtaamisista susien kanssa. Onko maalla jouduttu susihysterian valtaan vai eivätkö kaupunkilaiset ymmärrä, miten raskasta on elää petopelon vallassa? Seuraavan A2 Teemaillan aiheeksi valittiin satojen yleisöehdotusten joukosta petopolitiikka.

A2 Teema: Äidit kotiin! 26.2.2013. Juontajina Jyrki Richt ja Salla Paajanen.
Seuraavassa A2 Teemaillassa Tohlopin studiolla kohtaavat susien suojelijat ja metsästäjät. Kuva: Yle
Taina Kanerva
Avaa Yle-sovelluksessa

-Suomen suurpetopolitiikka on ajankohtainen ja koko kansaa koskettava aihe! kirjoitti nimimerkki** Kätkäläinen**Ylen Suorassa linjassa.

Ajankohtaisen kakkosen Teemaillan aiheista käytiin netissä ennätysvilkas keskustelu. Suomalaisen demokratian toimivuudesta ei kommenttien perusteella saa kovin mairittelevaa kuvaa. Kansalaisten vaikutusmahdollisuudet koettiin vähäisiksi asiassa kuin asiassa.

Myös yhteiskunnan ilmapiiri ahdistaa: vihapuhe, suvaitsemattomuus ja vastakkainasettelujen kärjistyminen.

Rikollisia vai sankareita?

Siinä, missä aktiivit keräävät innokkaina nimiä kansalaisaloitteisiin, syrjäkylillä on kirjaimellisesti otettu käyttöön järeämmät aseet. Tietoja susien ja muiden petojen salakaadoista tulee lähes päivittäin. Samoin kauhutarinoita susien ahdistelemista ihmisistä ja petojen raatelemista eläimistä. 

Kun kaupungeissa yleisesti tuomitaan petojen salametsästys, monilla pikkupaikkakunnilla toiminnalla on hiljainen hyväksyntä tai sitä vastaan ei uskalleta nousta.

Myös nettikeskustelijat näkevät asian eri vinkkeleistä. Nimimerkki **Erkin **mielestä kyseessä on susihysteria ja Hope puhuu petovihasta.

Nimimerkki **45 v. metsästystä **toivoo asiallista keskustelua, jossa mukana on myös Metsästäjäliiton edustajat.

- Metsästyksestä ja sen harrastajista ollaan parhaillaan luomassa väärää ja asiantuntematonta kuvaa. Ei väärän kuvan antaminen ja rikolliseksi yleistäminen voi olla asiallista tiedonvälitystä. Metsästäjiä on yli 300000.

Petoasenteet puntarissa

Susia on Suomessa viranomaisten mukaan 140-160. Metsästäjät pitävät arviota liian pienenä. He  ovat napit vastakkain niin ympäristöjärjestöjen kuin -tutkijoidenkin kanssa. Viimeksi närää aiheutti selvitys, jonka mukaan salakaadoissa on ollut mukana myös metsästysseurojen toimihenkilöitä.

Metsästäjäliiton puheenjohtaja **Lauri Kontro **puolestaan nimitti kolumnissaan Luonto-Liittoa "vihreäksi komsomoliksi".

Mitä maaseudulla oikein tapahtuu? Onko suomalainen petopolitiikka täysin harhateillä vai kanavoituuko susivihan kautta muutakin ahdistusta? Ovatko suomalaisten petoasenteet kohdallaan?

Salametsästys ei tarkoita vain petojen rikollista surmaamista. Suomessa on vuosisataiset perinteet hirvien ja muun riistan salametsästyksessä, jota syrjäkylillä on pidetty köyhän kansan oikeutettuna oman käden oikeutena.

Nimimerkki Leksan mielestä pitäisi saada "Suomessa villinä rehottava yhteiskunnan suojeluksessa oleva järjestäytynyt salametsästysbisnes kuriin!"  Nimimerkki Make haluaa laajentaa aihetta siitäkin.

- Voitaisiin keskustella Suomessa rehottavasta luontorikollisuudesta! Metsästys, kalastus, maastoliikenne, luontorikkomukset.

A2 Teema: Susi-ilta tiistaina 16.4. TV2:ssa.

Suosittelemme