Hyppää sisältöön

Vanha pöllö jättää naaraiden huhuilun nuoremmille

Pöllöjen huhuilu on jokavuotinen mysteeri. Huono myyrävuosi voi viedä kovimmat huhuilu- ja pariutumishalut, mutta toisinaan nuoruuden into voittaa nälän.

Pöllö huurteisella oksalla.
Kuva: Yle
Katariina Luoma,
Meeri Niinistö

Toisten pöllöjen huhuilu riippuu myyrien määrästä - huono myyrävuosi vie kovimmat huhuiluhalut. Toisaalta hyväkään myyrävuosi ei aina takaa huhuilua.

Heinolan lintutarhan hoitajan Olli Vuoren mukaan on ollut useita keväitä, joina pöllöt ovat hyvästä myyrämäärästä huolimatta jättäneet huhuilun väliin.

Tänä keväänä myyrätilanne on heikko, joten nähtäväksi jää huhuilevatko helmipöllö, viirupöllö ja lehtopöllö tänä keväänä lainkaan.

- Pöllöjen elämä on mysteeri. En ollenkaan pois sulje sitä, etteivätkö pöllöt tänä keväänä huhuilisi, vaikka myyrätilanne onkin huono, sanoo Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Kuka vanha mies huutelisi vanhalle naiselle, kun tietää suurin piirtein sen metkut.

Olli Vuori

Tänä vuonna esimerkiksi varpuspöllö on jo huhuillut, sillä se ei ole myyristä riippuvainen. Huuhkajakin aloitti huhuilun jo tammikuun lopulla.

- Vanhat parit, jotka ovat olleet jo kauan niin sanotusti naimisissa, eivät enää huutele. Ne aloittavat suoraan pesimisen, kertoo Olli Vuori.

- Voi sitä verrata ihmisiinkin: kuka vanha mies huutelisi vanhalle naiselle, kun tietää suurin piirtein sen metkut. Nuorilla koirailla taas pesimäinto on niin korkealla ja kevätkin on tulossa, niin ne kyllä voivat huudella. Vaikka ei myyriä olisikaan, niin into on kova, Vuori summaa.

Myyräkato ja metsähakkuut vaivaavat

Pöllöjen elämä ja pesiminen tekee aaltoliikettä. Hyvien vuosien jälkeen tulee usein katovuosi, jolloin pöllöjä menehtyy paljon, kertoo Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

- Nyt Suomen metsissä on taas vähän pöllöjä kunnes määrä alkaa kasvamaan seuraavan myyräsyklin myötä.

Nykyään metsät ovat tuollaisia puupeltoja. Siellä ei ole sapuskaa ja ympäristö ei sovi pöllöille.

Olli Vuori

Viime kesänä pöllöillä oli erityisen huono poikastuotto. Kun siihen päälle tuli huono myyrävuosi, vähäisetkin poikaset menehtyivät. On myös mahdollista, että myyriä on paljon alkutalvesta, mutta ne loppuvat ratkaisevalla hetkellä pesimisen aikaan.

- Vanhat pöllöt osaavat jotenkin sinnitellä ja löytää korvaavan ravinnon, sanoo Vuori.

Pöllöillä on myyräkadon lisäksi ongelmia sopivan elinympäristön löytämisessä. Suurimmaksi uhaksi Vuori mainitsee vanhojen metsien sirpaloitumisen ja häviämisen.

- Nämä ongelmat ovat ihmisten aiheuttamia. Metsän hakkuu on yksi suuri ongelma: nykyään metsät ovat tuollaisia puupeltoja. Siellä ei ole sapuskaa ja ympäristö ei sovi pöllöille.

Suosittelemme sinulle