Hyppää sisältöön

Tutkijat: Euroopassa ongittu jo jääkauden lopulla

Saksasta on löytynyt Euroopan tähän asti vanhin kokoelma ongenkoukkuja. Noin 12 300 vuotta vanha löydös viittaa siihen, että jääkauden ihmiset muuttivat pyyntitapojaan sopeutuakseen ilmaston lämpenemiseen.

puinen ongenkoukku
Kuva: www.uni-kiel.de
Katriina Töyrylä

Wustermarkista Saksasta on löytynyt Euroopan tähän asti vanhin kokoelma ongenkoukkuja. Noin 12 300 vuotta vanhojen koukkujen löytyminen viittaa siihen, että maanosamme metsästäjä-keräilijät alkoivat onkia huomattavasti aiemmin kuin on uskottu.

Kuusi 5 - 13 senttiä pitkää ongenkoukkua löytyi Wustermarkista Pohjois-Saksasta jo 1990-luvulla, mutta Kielin yliopiston tutkijat ovat nyt arvioineet ne. Tutkija Robert Sommerin mukaan koukuista yksi on valmistettu noin 19 000 vuotta vanhasta mammutin syöksyhampaasta ja muut poronluusta.

Koska mammutit olivat jo kuolleet koukkujen valmistusaikana sukupuuttoon, Sommer uskoo kalastajien käyttäneen löytämäänsä mammutin syöksyhammasta. Koukkujen löytöpaikalta on löytynyt myös nisäkkäiden ja kalojen luita.

Eurooppalaiset alkoivat onkia uskottua aiemmin?

Tutkimuksen toukokuun numerossaan julkaiseva Journal of Archaeological Science -lehti kertoo, että kyseessä on tähän asti suurin paleoliittisen ajan ongenkoukkulöytö Euroopassa. Yksittäiset löydöt Ranskassa, Itävallassa ja Saksassa ovat viitanneet koukkujen satunnaiseen käyttöön, mutta useiden koukkujen löytyminen samasta paikasta viittaa siihen, että onkiminen oli arkipäiväisempää, kertoo Neue Zürcher Zeitung.

Tähän asti arkeologit ovat uskoneet, että Euroopan metsästäjä-keräilijät kalastivat 12 000 vuotta sitten keihäin hitaasti liikkuvia kaloja kuten lohia matalissa virtapaikoissa. Koukkujen käytön on aiemmin arvioitu yleistyneen mesoliittisella kaudella 10 000 - 7 500 vuotta sitten.

Saksan löydös voi tutkijoiden mukaan viitata siihen, että ihmiset muuttivat pyyntitapojaan ilmaston lämmetessä jääkauden lopulla. Ihmiset kehittivät koukkuja todennäköisesti pyydystääkseen nopeasti liikkuvia kaloja järvistä. Ankeriaat, ahvenet ja hauet olivat liian nopeita pyydettäviksi harppuunalla tai keihäällä, sanoo Sommer LiveScience-nettisivusto.

Merenpintojen nousu on pyyhkäissyt pois arkeologisia todisteita muinaisesta merenelävien käytöstä. Maailman vanhimmat tunnetut ongenkoukut löytyivät Itä-Timorista vuonna 2011. Tutkijoiden mukaan kouluilla kalastettiin 16 000 - 23 000 vuotta sitten.

Itä-Timorin ongenkoukut löytäneeseen ryhmään kuulunut australialaistutkija Sue O'Conner pitää Saksan löytöä vaikuttavana, koska se osoittaa muinaisten metsästäjien kehittyneisyyden. Kyseisenmuotoisten koukkujen kehittämiseen tarvitaan paljon suunnittelua. Kulman täytyy olla oikea, jotta kala todella jää kiinni, huomauttaa O'Connor LiveSciencelle.

Suosittelemme sinulle