Basso raikaa ja strobovalot vilkkuvat. Näky ei ole yökerhosta, vaan messusta, jossa tekno- ja housemusiikki yhdistetään jumalanpalvelukseen.
Messu on järjestetty Turussa jo kaksi kertaa. Torstai-iltana konemusiikki täyttää ensimmäistä kertaa Helsingin Agricola-kirkon.
Mä luulen, että jos Luther tulisi takaisin, niin ensimmäisenä se polttaisi urut.
Kari Kanala
Tapahtuma on saanut alkunsa tarpeesta, sanoo Dance-messun pastori Kari Kanala.
- Monia asioita järjestetään sen takia, että suunnataan sitä jollekin porukalle. Tämä on syntynyt vähän toisinpäin. Dancemusiikista pitävillä nuorilla on ollut tarve, että heillekin järjestetään messu.
Kanalan mukaan Dance-messut sopivat luontevasti jatkamaan listaa, jossa ovat mukana jo metalli- ja popmusiikkimessut.
Messu noudattaa jumalanpalveluksen kaavaa
Dance-messu noudattaa normaalin jumalanpalveluksen kaavaa synnintunnustuksineen ja ehtoollisineen. Messu loppuu ylitysosioon, jossa on lupa tanssia.
- Mä olen ollut kaksi kertaa Turussa messussa mukana ja molemmilla kerroilla meno on ollut hyvin hikistä. Alba eli messupaita on ollut suhteellisen märkä, Kanala naurahtaa.
Kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan
Räväkkä messu ei ole kaikien mieleen. Monen mielestä konemusiikki ja tanssi eivät kuulu kirkkoon. Pastorin mukaan perinteet urkuineen vaativat jo pientä tuuletusta.
Normaalissa jumalanpalveluksessa nuoret vaan nukkuisivat.
Wilhelmina Tomasdottir
- Kieli on muuttunut, myös musiikin kieli on muuttunut. Mä luulen, että jos Luther tulisi takaisin, niin ensimmäisenä se polttaisi urut. Ei kaikkia, mutta yhden, ihan provokaation mielessä.
Messuun osallistuvat nuoren mielestä uudentyyppisessä jumalanpalveluksessa ei tulla näkemään haukotuksia. Wilhelmina Tomasdottir on osallistunut messuun jo kertaalleen Turussa.
- Se on paljon hauskempaa tulla tällaiseen. Saa liikkua ja tanssia. Normaalissa jumalanpalveluksessa nuoret vaan nukkuisivat. Täällä kaikki kuuntelee ja pitää hauskaa, Tomasdottir kertoo.